Foto Jesper Frisk /TT

Backseat drivers

Av Lennart Aspegren 2023-04-19

För det mesta försvinner ens nattliga drömmar av sig själva så fort man vaknar på morgonen. Men nyligen hade jag i alla fall en dröm som jag minns ungefär så här.

”Personen A har besök av en kompis, B.

B:  – Vet du hur man kan använda det engelska uttrycket backseat driver?

A:  – Ja, det gäller ju någon som från baksätet i en bil ger föraren oönskade råd om körningen.

B:  – Hur fördelas då ansvaret mellan dem bägge, ifall det kommer till en olycka eller en felmanöver som helt klart beror på att bilföraren har följt passagerarens råd?

A:  – Hela ansvaret – inte minst det juridiska – ligger kvar på föraren.

B:  – Har då passageraren i fråga ingen som helst del i trafikansvaret?

A:  – Nä.

B:  – Det liknar ju faktiskt dagens politiska läge i Sverige! Statsministern sitter där framme vid ratten och försöker köra sin bil åt det håll han vill. Men där bak sitter SD-ledaren och pressar honom med envetet och röststarkt tjat om Tidö. Till sist finner regeringschefen för gott att styra fordonet den väg som SD anvisar.

A:  – Precis…

Med drygt en miljon väljare kan SD numera rankas som ett av Sveriges största partier.

Vad är då SD ute efter? Hur kan de få sin politiska agenda att smeta av sig på aktuella projekt, till exempel folkräkning, kulturarv, kulturkanon?

Riskerar vi rent av att det som SD kallar svenskhet kommer att tränga ut honnörsord som de flesta av oss är måna om att söka fylla med innehåll: klimatskydd, humanitet, demokrati, jämställdhet, rationalitet, omsorg, öppenhet. Och så vidare.

En tänkvärd analys av läget har nyligen presenterats av Dagens Nyheters politikkommentator Tomas  Ramberg, Sverigedemokraternas ”folkutbyte” är ingen valvinnare (DN 9 april).

SD:s programtexter rymmer en tankevärld som deras stora väljarskara säkert sällan besöker. Enligt SD är det så kallade folkutbytet  ”ett matematiskt faktum”: svenskarna riskerar att bytas ut mot människor med främmande kulturer.

För att undgå att landet på så vis skulle göras ”sämre” gäller därför att på olika sätt isolera ankommande personer med utländsk bakgrund.  Med andra ord är det en uppgift för SD att se till att de hindras från att assimilera sig kulturellt och bli ”svenskar”.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.