Nyhetssammandrag lördag 22 april 2023

Publicerad 2023-04-22

Flera varningar för boffning, livstidsdomen för mordet på Tintin överklagas inte, fängelse för vapensmuggling i underkläderna, 18-åring tände eld på sig själv vid ambassad i Köpenhamn, dystra siffror i USA – ett massmord i veckan och rysk äldre kvinna döms för att ha kallat Zelenskyj för vacker.

Flera varningar för boffning. Polisen i Luleå går nu tillsammans med kommunen ut med en varning för att ”boffa” torrschampo, efter att en 14-årig flicka dött på en skoltoalett.
– Konsekvenserna är förödande och därför behöver detta uppmärksammas, sa Louice Stridsman, verksamhetschef för grundskolan i Luleå, på en presskonferens igår.
Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, säger att hjärtat kan stanna redan första gången man andras in drivgaserna från torrschampo.
– Det här är en riktigt dålig idé, säger han.

Livstidsdomen för mordet på Tintin överklagas inte. Alexander Rad, 46, som dömts för att ha mördat sin åttaårige son Tintin kommer inte att överklaga livstidsdomen, bekräftar advokaten Marcus Lodin enligt NSD.
Pojken hittades död i pappans bostad i januari. Enligt rättsläkare hade barnet utsatts för strypande och kvävande våld.

Fängelse för vapensmuggling i underkläderna. En kvinna hade sex pistoler gömda under kläderna när hon skulle passera tullkontrollen vid Öresundsbron i december. I ett lönnfack i bilen fanns ytterligare nio pistoler.
Det är uppenbart att vapnen skulle användas i kriminella miljöer, anser Malmö tingsrätt, som dömer kvinnan till fyra års fängelse och mannen som hon reste med till sex års fängelse.
Kvinnan hade två vapen i behån och fyra i trosorna, men har försvarat sig med att det var mannen som uppmanat henne att smuggla in dem – och att hon trott att det inte var riktiga vapen.
Mannen och kvinnan döms för synnerligen grov vapensmuggling och ska efter avtjänat straff utvisas från Sverige.

18-åring tände eld på sig själv vid ambassad i Köpenhamn. En 18-åring har tänt eld på sig själv framför USA:s ambassad i Köpenhamn, rapporterar flera medier.
Tonåringen har förts till sjukhus för vård. Han ska inte vara livshotande skadad. Det är oklart varför han satt eld på sig själv.

Dystra siffror i USA – ett massmord i veckan. 111 dagar av 2023 har gått och statistiken för dödsskjutningar i USA är blodröd. 17 skjutningar som klassas som massmord har inträffat och i dem har 88 människor dött, rapporterar AP.
Hittills i år har det i snitt skett ett massmord var 6,53:e dag. Takten innebär att 2023 ser ut att kunna bli det blodigaste sedan mätningarna började 2006.
Nyhetsbyrån skriver dock att dessa händelser bara representerar en bråkdel av vapenvåldet i USA.
Gun Violence Archive, som för statistik över skjutningarna i landet, skriver att 12 809 personer har dött av skjutvapen hittills i år och 10 015 har skadats.

Rysk äldre kvinna döms för att ha kallat Zelenskyj för vacker. En 70-årig rysk kvinna döms till böter efter att hon bland annat kallat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för vacker.
Det rapporterar den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta som skriver att rättegången varade i mindre än fem minuter.
Enligt tidningen krävs nu kvinnan på 40 000 rubel, vilket motsvarar omkring 5 000 kronor.
Det var under en semester i staden Nalchik i Ryssland som kvinnan hamnade i en diskussion om den ukrainska presidenten med en servitris vid en restaurang. 70-åringen ska då ha uttryckt att hon upplevde Zelenskyj som rolig, vacker och skämtsam.
Enligt ryska myndigheter har flera personer anmält kvinnan och hävdat att hon uttryck stöd för Ukraina i kriget med Ryssland. Vilket kvinnan bestämt nekar till.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.