Nyhetssammandrag fredag den 28 april 2023

Publicerad 2023-04-28

Dom för dödsskjutning i Eskilstuna står fast, allvarlig knivskärning i Örebro, skottlossning mot portar i Upplands Väsby och dödsskjutning i Borlänge.

I maj 2022 sköts en 25-årig man till döds i stadsdelen Brunnsbacken i Eskilstuna. Brottsoffret träffades med flera skott, flera i huvudet.
En 18-åring greps och åtalades. I tingsrätten dömdes han till åtta års fängelse, nu fastställer hovrätten domen.
”Det har varit fråga om en skjutning med flera skott på en allmän plats där många personer befunnit sig. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det varit fråga om så försvårande omständigheter att straffvärdet för en vuxen gärningsman motsvarar livstids fängelse”, skriver hovrättsråd Kristoffer Persson i pressmeddelandet.

 Under onsdagseftermiddagen kallades polis till en lägenhet i Väster i Örebro. På plats fann de en allvarligt knivskuren man i 20-årsåldern.
Brottsoffret hittades ensam i bostaden och fördes till sjukhus för att få vård för de allvarliga, men inte livshotande, skärskador som han åsamkats på överkroppen.
Under onsdagen greps en misstänkt gärningsman för dådet. Mannen som är i 30-årsåldern kom sedan att anhållas för bland annat mordförsök.

 Två olika portar till ett flerfamiljshus i Upplands Väsby besköts med flera skott under natten mot torsdagen. Flera boende i området larmade polisen efter att de hört smällar.
– De har vaknat av smällar, lite oklart vilket klockslag, men ingen har anmält. Först klockan 06.20 anmäls detta av personer som är på väg till jobbet som hittar kulhål, säger Ola Österling vid polisregion Stockholm, till DN.
Patruller på plats hittar flera tecken på att skjutvapen avfyrats, bland annat kulhål och tomhylsor. Ingen misstänkt har ännu gripits.

 En man sköts till döds i centrala Borlänge. Det var strax efter 19 som polis larmades om skottlossning. Första patrullen på plats hittade en allvarligt skottskadad man i en bil.
Brottsoffret fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Flera misstänkta gärningspersoner ska ha setts springa från platsen.
En omfattande sökinsats efter misstänkta genomfördes, men utan resultat. Något gripande har ännu inte skett.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.