Nyhetssammandrag söndag 7 maj 2023

Publicerad 2023-05-07

Par söks av polis efter misstänkt mord, var femte svensk tror på förmågan att samtala med döda, UD kallar upp Irans ambassadör efter avrättning, student fälls för AI-fusk och ett mord i Skogås var beställt – 15-åring fick 100 000 kronor.

Par söks av polis efter misstänkt mord. Natten mot lördagen hittades en man i 50-årsåldern allvarligt skadad i en lägenhet i Lammhult utanför Växjö.
Han fördes till sjukhus där han senare dog.
Nu söker polisen efter ett par, en kvinna och en man, som är misstänkta för mord och anhållna i sin frånvaro.
”Paret saknar bostad och förekommer sedan tidigare i brottsregistret, bland annat för narkotikabrott”, skriver Polisen på sin hemsida.
Vidare skriver Polisen att det inte finns anledning att tro att paret skulle utgöra en fara för allmänheten, och har gått ut med signalement på paret.
”Mannen är 57 år gammal och av medellängd. Han har ljusblont lockigt hår. Kvinnan är 49 år och ca 170 cm lång. Hon har kort svart hår”, skriver Polisen.

Var femte svensk tror att det i dag finns personer som kan tala med döda, rapporterar SVT Nyheter och hänvisar till en ny SOM-undersökning.
3 750 slumpmässigt utvalda personer fick besvara sex frågor om paranormala förmågor.
En av frågorna handlade ”om det i dag finns personer som kan samtala med döda?”.
40 procent av de svarande tror att det finns de som besitter åtminstone en av de sex utvalda frågorna – kvinnor var mer benägna att tro.

UD kallar upp den iranska ambassadören efter avrättningen av den svensk-iranske medborgaren Habib Chaab.
Myndigheten skriver i ett pressmeddelande:
”UD har framfört ett starkt fördömande av verkställandet av dödsstraffet. Dödsstraffet är ett omänskligt och oåterkalleligt straff och Sverige, tillsammans med övriga EU, fördömer dess tillämpning under alla omständigheter.”

Student fälls för AI-fusk. En student på Högskolan Väst fälls av skolans disciplinnämnd efter att ha lämnat in en text som delvis skrivits med ChatGPT.
En tidigare uppgift som studenten lämnat in gav högt utslag på ett program som används för att upptäcka AI-fusket.
Då fick denne en varning, samt drog tillbaka en annan uppgift som lämnats in och lämnade in en ny.
Då såg läraren att texten troligen var AI-genererad och anmälde saken.
– Detta är det första ärendet som gått hela vägen. Sen tror jag att lärare i undervisning stött på fler tillfällen, men inte i de examinerande momenten, säger Ragnar Håkansson, som utreder fusk på högskolan.

Mord i Skogås var beställt – 15-åring fick 100 000 kronor. I januari sköts en tonåring till döds på en sushirestaurang i Skogås. En 15-årig pojke har suttit häktad för mordet sedan februari.
Enligt uppgifter till Expressen så var det ett beställningsmord, och 15-åringen fick 100 000 kronor för att genomföra mordet.
Två dagar efter dådet på sushirestaurangen genomfördes betalningen i form av kontanter.
15-åringen begav sig därefter till NK – och shoppade upp de intjänade pengarna på lyxvaror.

Nästan 1 000 fångar friges i Sri Lanka. Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe benådar 988 fångar ur landets fängelser.
Beskedet kom på vesakdagen som firas till minne av Buddhas födelse, upplysning och död.
Endast personer som dömts för mindre allvarliga brott omfattas av benådningarna, uppger generalkommissionär Thushara Upuldeniya.
– Vi har släppt dessa fångar från 28 fängelser över hela landet, säger han. Det var 982 män och sex kvinnor som gick fria.
Det är första gången på fem år som Sri Lanka håller officiella vesakfiranden. 2019 ställdes de in efter bombattacker mot kyrkor och hotell där 279 människor dödades i huvudstaden Colombo.
Följande år ställdes de in på grund av coronapandemin och den ekonomiska krisen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.