Nyhetssammandrag måndag 8 maj 2023

Publicerad 2023-05-08

Platsbrist på SiS-hem, blodig man gripen vid skadade hundar, tre nya dinosauriearter funna i Skåne, man lynchad i Pakistan och nigeriansk politiker försökte köpa njure.

Platsbrist på SiS-hem. 60 barn och unga som behöver tvångsvård står i kö för att få plats hos Statens institutionsstyrelses (SiS) behandlingshem, rapporterar Ekot.
– En väldigt allvarlig situation. Den yttersta risken är att något av de här barnen förolyckas eller skadar något annat barn eller vuxen. En annan risk är att barn rymmer, säger Åsa Furén-Thulin, ansvarig för frågor som rör socialtjänsten på SKR, (Sveriges kommuner och regioner).
Och köerna lär vara fortsatt långa året ut, trots överbeläggningar och paus av renoveringar.
– Nästa år har vi hundra nya boendeplatser som blir klara. Men här och nu är det svårt att få fram platser så att det motsvarar den kön, enligt Åsa Furén-Thulin.

Blodig man gripen vid skadade hundar. En man i 50-årsåldern har gripits misstänkt för att ha knivhuggit två hundar i Örebro under natten till söndag, rapporterar lokala medier.
En av hundarna har opererats akut, och enligt Polisen verkar de båda klara sig.
– Jag har inga uppgifter om att det är hans hundar rent juridiskt men det är förmodligen hans hundar, säger Polisens presstalesperson Mats Öhman.
Hundarna har sårskador och misstänks därför vara stuckna med vasst föremål. Båda är omhändertagna.
Mannen hittades blodig utanför ett köpcentrum vid 03-tiden under gårdagen. Han vårdas nu på sjukhus och är misstänkt för djurplågeri, alternativt grovt djurplågeri.

Tre nya dinosauriearter funna i Skåne. Fyra ton dinosaurieben har hittats i Skåne. Benen tillhör bland annat tre arter som forskare hittills inte känt till, visar den analys som gjorts av polske paleontologen Grzegorz Niedźwiedzki vid Uppsala universitet, rapporter P4 Uppland.
De tre arterna har fått arbetsnamnen Skånesaurius ett, Skånesaurius två och Skånesaurius tre. En av dem var köttätare, medan de andra två var växtätare.
Arbetet i lerbrottet i skånska Billesholm har pågått i flera år. I höstas rapporterade bland annat SVT Nyheter Skåne om fyndet av köttätarens underkäke.
– Direkt när jag såg det kände jag WOW! Det är nåt stort som sticker ut här, sade Grzegorz Niedźwiedzki då.

Man lynchad i Pakistan. Händelsen inträffade i samband med en demonstration i den ultrakonservativa Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan.
Demonstranterna hade samlats för att uttrycka sitt stöd för den tidigare premiärministern Imran Khans parti.
Den dödade mannen, som var i 40-årsåldern, hade talat inför folksamlingen och avslutade sitt anförande med en bön.
Enligt den lokala polisen uppfattades bönen som blasfemisk av delar av folksamlingen, som attackerade mannen.
Enligt vittnen försökte polisen stoppa lynchningen genom att låsa in mannen i en butik, men butiksdörren bröts upp och attacken fortsatte. På videoklipp i sociala medier syns människor slå och stampa på den livlösa kroppen.
Blasfemi är känsligt i det djupt religiösa Pakistan, där minsta antydan till förolämpning av islam kan leda till våld i vissa delar av landet.
Enligt nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till den Lahorebaserade människorättsorganisationen Centre for Social Justice, har över 2 000 personer anklagats för blasfemi sedan 1987, och minst 88 personer dödats vid lynchningar.

Nigeriansk politiker försökte köpa njure. Den nigerianske toppolitikern Ike Ekweremadu har dömts till fängelse i nio år och åtta månader i Storbritannien för organhandel, rapporterar brittiska medier.
Detta sedan den 60-årige politikern, hans fru och ytterligare en man, som beskrivs som en mellanhand, fört en 21-årig man från Lagos till Storbritannien i hopp om en njurdonation till politikerns dotter.
Sky News konstaterar att njurdonationer inte är olagliga, om det inte sker i utbyte mot pengar. I det här fallet ska 21-åringen ha erbjudits motsvarande drygt 90 000 kronor.
Domen är unikt i sitt slag då politikern är den första att dömas enligt lagen om modernt slaveri. Även frun och mellanhanden dömdes till fängelse i fyra och ett halvt år respektive tio år.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.