Nyhetssammandrag torsdag 11 maj 2023

Publicerad 2023-05-11

Skärpta straff för våldtäktsdömda ungdomar, massfusk på elitskola i Stockholm, polis stoppade förarlös bil på E4an, risk för massutvisning bland vårdpersonal, skrev barnbok om sorg efter sin makes död – nu mordmisstänkt och Interpol släpper unik lista– vill ha tips om 22 olösta kvinnomord.

Skärpta straff för våldtäktsdömda ungdomar. Fem tonåringar som dömts för en gruppvåldtäkt i Malmö i höstas får sina straff skärpta, rapporterar Expressen.
Gärningsmännen var mellan 15 och 18 år när de tvingade med sig kvinnan till en park och våldtog henne en efter en. I februari dömdes de mot sitt nekande för grov våldtäkt. Målsägandebiträdet ansåg då att straffen blev för låga.
– Här är det fem gärningsmän. Sedan har händelseförloppet inslag av både våld och förnedring också, har hon tidigare sagt.

Den 18-årige mannen, som dömts till fem års fängelse, får straffet förlängt med tio månader. 15-åringen får sluten ungdomsvård i nio månader i stället för ungdomsövervakning.
Resterande tre, som är i åldrarna 16 till 17, får sina slutna ungdomsvårdsstraff förlängda.

 Massfusk på överklasskola i Stockholm. Omfattande provfusk har uppdagats bland gymnasieelever på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm, rapporterar DN.
Förra veckan slog en lärare larm om konstiga svarsmönster på ett religionsprov. En utredning visade att eleverna utnyttjat en säkerhetslucka i det digitala provsystemet och att det gjorts systematiskt och i flera ämnen.
Enligt uppgift till DN kan fusket ha pågått under ett års tid.
För närvarande utreds 51 elever för fusk. Det motsvarar en femtedel av alla elever på gymnasieskolan.
På skolan, som är en av Stockholms mest eftertraktade, går barnen till några av Sveriges rikaste och mäktigaste personer. Bland mellanstadie- och lågstadieeleverna finns prinsessan Estelle och prins Oscar.

Polisen stoppade förarlös bil på E4an. När Polisen körde om en bil på E4 under tisdagskvällen upptäckte de att ingen förare satt vid ratten. I baksätet satt dock tre körkortslösa ungdomar.
Händelsen inträffade i södergående riktning i höjd med Dragon gate i Älvkarleby kommun.
– De får någon form av noja så föraren klättrar över i baksätet. Så det sitter tre ynglingar i baksätet och ingen har körkort, samtidigt som bilen fortfarande var i rullning, säger Fredrik Lindström, befäl vid polisens regionledningscentral.
Ingen person ska ha kommit till skada. Polisen har skrivit en rapport om tillåtande av olovlig körning och bilnycklarna omhändertogs.

Risk för massutvisning bland vårdpersonal. Cirka 100 vårdanställda från Filippinerna som arbetar i Sverige för bolaget Attendo riskerar att utvisas, rapporterar SVT.
De har kommit hit genom ett projekt där sjuksköterskor i Filippinerna studerat svenska och sedan kommit till Sverige för att arbeta i vården.
Nu menar Migrationsverket att Attendos annonsering kring projektet brutit mot reglerna då de gett sken av att det även var öppet för EU-medborgare.
Det 100-tal filippiner som ännu inte fått permanent uppehållstillstånd riskerar därmed att inte få vara kvar.

Skrev barnbok om sorg efter sin makes död – nu mordmisstänkt. En trebarnsmamma från Utah i USA som publicerat en bok om sorg efter hennes makes plötsliga bortgång har nu gripits misstänkt för att ha mördat honom, skriver BBC.
Hon greps två månader efter att boken publicerats.
Det var i mars förra året som trebarnsmamman Kouri Richins larmade om att hennes make var medvetslös. Rättsläkaren slog fast att han dött av en fentanylöverdos som var fem gånger den dödliga dosen.
Enligt anklagelserna har Richins kontaktat en person som tidigare gripits för narkotikabrott och bett om receptbelagda smärtstillande mediciner till en investerare.
Senare bad hon även om någonting starkare – ”några Michael Jackson-grejer” – vilket anses vara en direkt frågan efter fentanyl.

Interpol släpper unik lista– vill ha tips om 22 olösta kvinnomord. Den internationella polisorganisationen Interpol ber om hjälp att identifiera 22 kvinnor som tros ha mördats i Belgien, Tyskland och Nederländerna senaste decennierna, rapporterar AFP.
Samtliga dödsfall beskrivs som kalla fall och det är första gången någonsin som Interpol publicerar en lista på oidentifierade offer de vill ha information om.
Den första av kvinnorna hittades intill en motorväg i Nederländerna 1976 och den senaste hittades i en park i Belgien i augusti 2019.
”Eftersom kvinnorna troligen är från andra länder än de hittades i har deras identiteter inte bekräftats”, skriver Interpol i sin ”Identify me”-kampanj.
Alla offer har fått sina ansikten rekonstruerade och platsen samt tidpunkten för när de hittades har offentliggjorts. Dessutom publiceras bilder på deras personliga tillhörigheter såsom kläder och smycken.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.