Nyhetssammandrag lördag 13 maj 2023

Publicerad 2023-05-13

460 kilo kokain hittats i Helsingborg, mentalskötare frias för våldtäkt, stor ökning av kortbedrägerier, ytterligare ett barn har rymt från ett Sis-hem och 500 civila dödade i massaker i Mali.

460 kilo kokain har hittats vid ett tillslag av Tullverket i Helsingborgs hamn, rapporterar TT.
Kokainet var gömt i lönnutrymmen i två containrar från Ecuador och har ett gatuvärde på över en miljard svenska kronor.
Tillslaget skedde i april och i nuläget finns inga misstänkta för kokainsmugglingen.
Beslaget stärker bilden av att Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för kokain, inte bara till Sverige utan även till övriga Europa.

Mentalskötare frias för våldtäkt. En manlig mentalskötare på en avdelning för psykossjuka vid Danderyds sjukhus frias från anklagelser om våldtäkt mot en tvångsintagen patient.
Det var 2017 som den tidigare mentalskötaren vid upprepade tillfällen hade sex med en kvinnlig patient som vårdades på avdelningen i fyra månader.
Fem år senare åtalades han för våldtäkt eftersom åklagaren menar att han ”utnyttjat situationen”. Men enligt tingsrätten verkar relationen ha varit ömsesidig.
Åklagaren har heller inte bevisat att ”patientens rätt till sexuellt självbestämmande har kränkts”, enligt domstolen.
Mannen döms dock för sexuellt ofredande mot en annan patient.

 Stor ökning av kortbedrägerier. 87 procent fler anmälningar om kortbedrägerier gjordes under det första kvartalet 2023, jämfört med förra året, enligt statistik från Polisens nationella bedrägericenter (NBC).
Den vanligaste metoden för bedragaren är att skicka ett mejl eller sms och påstår sig vara från en bank eller en myndighet, och be om kortuppgifter.
– Eller så gör man intrång i en databas där ett stort antal kortuppgifter finns registrerade, sedan säljer man uppgifterna vidare via darknet där andra bedragare kan gå in och köpa dem, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på NBC.
Att anmälningarna skjuter i höjden kan delvis förklaras med att bedragaren hittat sätt att ta sig runt EU:s lagstiftning om betaltjänstdirektiv, som ställer högre krav på att kunden verifierar sig.
Utöver kortbedrägerier sticker bedrägerier genom social manipulation ut. Till kategorin, där antalet anmälningar har ökat med 51 procent, hör romansbedrägeri, investeringsbedrägeri och befogenhetsbedrägeri.

Ytterligare ett barn har rymt från ett Sis-hem. Den senaste rymningen, från ett boende utanför Lund, ska ha skett ”senaste dygnet”, rapporterar Expressen
– Vi kan bekräfta att vi begärt handräckning av polis med anledning av avvikning från Sis Råby, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis, men vill inte kommentera ärendet mer än så.
SiS ungdomshem Råby tar emot både pojkar och flickor, för behandling samt sluten ungdomsvård.
Ungdomshemmet har tidigare varit föremål för granskning efter att Sveriges Radio i somras kunde avslöja att en manlig anställd i 40-årsåldern haft en sexuell relation med en 19-årig kvinna som tvångsvårdades för att bryta ett destruktivt sexuellt beteende.
Tidigare i veckan rymde två pojkar från ett Sis-hem i Göteborg.

 500 civila dödade i massaker i Mali. Rapporten, som publiceras av FN:s kontor för mänskliga rättigheter (OHCHR), kretsar kring en händelse som inträffade i Moura mellan 27 och 31 mars 2022.
”Vi har rimliga skäl att anta att minst 500 civila dödades – i strid mot folkrättsliga normer, regler och principer”, skriver OHCHR. Sju barn och ett tjugotal kvinnor uppges vara bland offren, enligt FN.
Det är inte känt varifrån de utländska soldaterna kom, men militärjuntan i Mali, som tog makten vid en kupp 2020, har tidigare använt soldater från den ryska legosoldatgruppen Wagner.
Enligt FN-rapporten hade militärjuntan kontroll över området där Moura ligger när morden ägde rum.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.