Nyhetssammandrag söndag 14 maj 2023

Publicerad 2023-05-14

Två års fängelse för systematiska sexbrott på nätet mot barn, 18 personer kan åtalas i ICA-härvan nästa vecka, HD tar inte upp förtalsdom mot Cissi Wallin, Lisebergsfirande kritiseras – strippshow för anställda och Texas-bo misstänks ha dödat flickvän efter abort

Två års fängelse för systematiska sexbrott på nätet mot barn. En man i 60-årsåldern döms till två års fängelse efter att han systematiskt utsatt flera barn för övergrepp, skriver UNT.
Mannen har bland annat fått unga flickor, mellan åtta och 14 år gamla, att skicka nakenbilder och filmer på sig själva.
Han hotade även en åttaårig flicka med att han skulle döda hennes föräldrar om hon inte skickade bilder på sig själv.
Han döms för flera fall av sexuellt ofredande och flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

 18 personer kan åtalas i ICA-härvan nästa vecka. Kommande väntas åtalet mot de 18 personer som misstänks för insiderbrott i samband med att Ica köptes ut från börsen.
Icas aktie började rusa flera veckor innan utköpsbudet från Ica-handlarna och AMF offentliggjordes den 10 november 2021. I mars 2022 genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Ica-handlarnas förbundskontor i Solna.
Bland de misstänkta finns flera Ica-handlare från olika delar av landet. EBM uppger att åtalet väntas presenteras på måndag eller tisdag.

HD tar inte upp förtalsdom mot Cissi Wallin. Högsta domstolen, HD, kommer inte pröva förtalsmålet mot Cissi Wallin, skriver VLT. Skribenten och debattören fälldes för grovt förtal mot journalisten
Fredrik Virtanen efter att hon under Metoo-hösten 2017 anklagade honom på sociala medier för att ha drogat och våldtagit henne 2006.
Cissi Wallin dömdes till villkorlig dom och dagsböter både i tingsrätten och hovrätten. Virtanen har hela tiden nekat till de brott han anklagas för av Wallin.

Lisebergsfirande kritiseras – strippshow för anställda. Liseberg får kritik från flera anställda som menar att veckans jubileumsfest för att fira 100 år innehöll olämpliga inslag, skriver Göteborgs-Posten.
Det ordnades en 20-talsshow som bland annat innehöll burleskdansare på scen, något som en medarbetare kallar för en ”strippshow för de anställda”.
”Liseberg har utvecklats mycket på hundra år, men synen på kvinnor är samma nu som 1923”, står det i ett mejl som skickats till GP.
Flera ska ha lämnat lokalen. HR-chefen Julia Vasilis säger att numret var mer avklätt än vad hon hade förväntat sig.
– Vi trodde nog det skulle vara mer akrobatiskt.

Texasbo misstänks ha dödat flickvän efter abort. En 22-årig man i Texas, USA, misstänks ha skjutit ihjäl sin flickvän, sedan hon gjort abort fast han inte ville det, uppger polisen enligt AP.
I Texas är abort i praktiken förbjudet, förutom i medicinska nödlägen. 26-åriga Gabriella Gonzalez hade därför rest till Colorado för att genomgå aborten. I onsdags, dagen efter att hon återvänt, sköts hon ihjäl.
Pojkvännen Harold Thompson greps senare samma dag och har häktats. Det är inte känt hur han ställer sig till misstankarna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.