Nyhetssammandrag tisdag 16 maj 2023

Publicerad 2023-05-16

HD prövar snippa-målet, man ihjälskjuten i Landskrona, Joakim Lamotte försökte utpressa kommun och JO riktar allvarligt kritik mot en polischef.

Högsta domstolen (HD) har beviljat prövningstillstånd i det så kallade snippa-målet. Fallet gäller en 50-årig man som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för våldtäkt på en treårig flicka.
I hovrätten friades han däremot, med motivering att det var oklart vad ordet snippa – som brottsoffret använt i sin beskrivning – ska anses syfta på.
”Prövningstillståndet gäller frågan om rättegångsfel har förekommit såvitt avser hovrättens hantering och prövning av alternativa brottsrubriceringar och lagrum inom ramen för gärningsbeskrivningen”, skriver HD i pressmeddelandet.

En man blev skjuten till döds på Artillerigatan i Landskrona. Flertalet personer larmade 112 efter att ha hört höga smällar som de trott var pistolskott.
När polis och ambulans anlände hittades brottsoffret med svåra skador. Han togs till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.
Detta är enligt uppgift ännu en uppgörelse bland kriminella. Polisen är förtegen om några detaljer i detta tidiga skede av förundersökningen. De bekräftar dock att ingen misstänkt ännu gripits för mordet.

Frilansjournalisten Joakim Lamotte skrev ett e-post till Olofströms kommun där han hotade att avslöja identiteten på två av de dragshowartister som läser sagor på biblioteken.
Han lovade att hålla namnen för sig själv om han också tilläts läsa sagor för barnen, något han då skulle få betalt för att göra.
– Följden är att journalisten ställt krav på kommunen att han ska få komma och genomföra något form av föredrag och vi uppfattar det som utpressning och kommer inte tillmötesgå det, säger Mike Lindbergh, säkerhetsskyddschef, Olofströms kommun till Göteborgs-Posten.
Polis har kontaktats, men någon anmälan har inte upprättats.

Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot en polischef för att ha hindrat en journalists arbete och inte respekterat förbudet mot censur.
Händelsen som JO-beslutet gäller, inträffade 2022 när en SVT-journalist genomförde en intervju utanför polishuset i Västerås.
I samband med detta togs ett antal bilder på byggnaden varpå den aktuella polischefen tvingade journalisten att radera sin bilder under hot om anmälan. Händelseförloppet innehåller flera stora fel enligt JO.
– Agerandet är helt oacceptabelt. Det strider inte bara mot kravet på saklighet i regeringsformen för en tjänstemans agerande, utan också mot hur misstankar om brott ska hanteras, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.