Nyhetssammandrag torsdag den 18 maj 2023

Publicerad 2023-05-18

Spiondömd tar tillbaka överklagande, man använde peruk för att fuska på körkortsprovet, närbutik rånad och nämndeman tog selfie inför rättegång där hon skrev att hon ville sätta dit buset.

Under onsdagen skulle Svea hovrätt ha offentliggjort sin dom i det så kallade spionmålet. Två bröder åtalades och dömdes i tingsrätten för spioneri.
Den äldre fick livstids fängelse och den yngre nio år och tio månader. Bägge överklagade sina fällande domar till hovrätten, men den yngre brodern har nu dragit tillbaka sin överklagan eftersom han är orolig att få ett högre straff.
Därför har hovrätten nu skjutit upp när domen meddelas till den 25 maj.
– Han har hamnat i en frustrerande situation. Han fortsätter hävda sin oskuld, men känner en oro för att hovrätten inte kommer lyssna på honom. Att gå vidare med överklagan innebär att han riskerar att få ett längre fängelsestraff. Det är en risk han inte är redo att ta, säger Kias advokat Björn Sandin till DN.

En man skulle skriva körkortsprovet, men personalen på Trafikverket började misstänka att något inte stämde.
Mannen hade nämligen en peruk på sig och i den trodde man att en hörsnäcka kunde finnas.
Därför tog personal ut provtagaren för att kontrollera honom, och mycket riktigt, han hade en hörsnäcka gömd i peruken.
Polis tillkallades som beslag den misstänktes hörsnäcka och telefon. En anmälan om grov osann försäkran har upprättats.

En närbutik i centrala Vara i Västra Götalands län, utsattes för ett rån av en knivbeväpnad man. Den maskerade gärningsmannen kom in i butiken viftandes med en kniv.
Enligt uppgift fick han med sig en okänd summa pengar och flydde brottsplatsen i en väntande bil. Ingen skadades fysiskt med rånet. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt.

En nämndeman vid Stockholms tingsrätt skulle vara med vid en huvudförhandling gällande våldsamt motstånd. Innan förhandlingen tog nämndemannen, som är utsedd av SD till nämndeman, en selfie med sin mobil inifrån rättssalen. Hon la upp den på Facebook med texten ”Nu ska vi sätta dit buset”, tillsammans med en tummen upp emoji.
Tingsrätten har nu beslutat att ta om huvudförhandlingen med hänsyn till att nämndemannen varit jävig.
– Jag fick nyss information från Stockholms tingsrätt om att förhandlingen kommer att tas om i mitten av september. Det är uppenbart att nämndemannasystemet i sin nuvarande form inte fungerar. Samma fel upprepas återkommande vilket gör att man på goda grunder kan ifrågasätta utbildningen av nämndemän och om huruvida de politiska partierna som skall utse nämndemän, säger den åtalades advokat, Mark Safaryan, för Dagens Juridik.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.