Nyhetssammandrag lördag den 20 maj 2023

Publicerad 2023-05-20

Förundersökning mot riksdagsledamot läggs ner, 13 kor dog vid tågkrock, ny profileringsteknik kommer åt seriebrottslingar och misstänkt mord i Åmål.

En kvinna dömdes i början av april för utpressning och försök till utpressning efter att ha hotat sprida en sexuell bild av en riksdagsledamot om han inte betalade henne. I samband med att kvinnan utreddes blev mannen misstänkt för att ha köpt sex av henne. Nu har Åklagarmyndigheten beslutat att lägga ner förundersökningen.
– Vid en sammantagen bedömning av bevisningen i förundersökningen finns det inte tillräckligt med stöd för påståendet om att det är frågan om en sexuell förbindelse mot ersättning. Bevisningen består bl.a. av ett flertal förhör, telefontömningar och analys av dem, samt genomgång och utredning av ekonomiska transaktioner. Det går inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott. Av den anledningen läggs förundersökningen ner. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.
Nu har en begäran inkommit om att utredningen ska tas upp igen, enligt handlingar från Särskilda åklagarkammaren.

Under fredagen spårade ett tåg ur och krockade då med flertalet kor. Tretton kor träffades, tolv dog direkt och en skadades så svårt att den fick avlivas. Ingen av passagerarna på tåget skadades, men fick hämtas av buss.
– Det är ett Västtåg som har kolliderat med kor som av oklar anledning har tagit sig upp på spårområdet. Det har fått tåget att spåra ur, säger Isabell Rosendahl, presskommunikatör på Västtrafik, till Dagens Nyheter.

 I polisregion Mitt utreds ett flertal så kallade brottsserier, det vill säga ett antal brott där Polisen misstänker att samma gärningsman är den skyldige. Nu har Polisen börjat använda sig av geografisk profilering för att komma åt dessa seriebrottslingar. Ett ärende som utreds är där flera stölder skett.
– Vi jobbar med något som kallas geografisk profilering vilket kortfattat innebär att Polisen, utifrån adresserna där samtliga stölder har skett, kan leda fram till ett prioriterat område som gärningspersonen kan tänkas utgå ifrån.
Inget gripande har ännu gjorts, men flera intressanta misstänkta personer har kontrollerats.
För ytterligare hjälp med profileringen har regionen tagit hjälp av en expert inom just profilering vid NOA, berättar Conny Kjellberg, regional brottssamordnare vid region Mitt, i ett pressmeddelande.

 Polis larmades till en bostad i Åmål. På plats hittades en kvinna i 60-årsåldern avliden. Omständigheterna var sådana att det inte kunde uteslutas att hon bragts om livet, därför inleddes en förundersökning om mord.
En man i samma ålder som kvinnan och som enligt uppgift var i en relation med henne, greps på platsen och anhölls sedan av åklagare som misstänkt för mord.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.