Nyhetssammandrag lördag 27 maj 2023

Publicerad 2023-05-27

Två 17-åriga flickor är misstänkta för att ha förberett mord, USA-politiker påstår sig att ha ”fått turkiskt löfte om Sverige”, man körde på polis med hund, kvinna hittad död i frys – nya misstankar mot mannen, Polisen utreder misstänkt dubbelmord, berusad man sköt ihjäl häst och efter dna-träffar greps tre män som misstänks för en gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka för 12 år sedan.

Två 17-åriga flickor har anhållits för försök och förberedelse till mord i Malmö, det rapporterar Sydsvenskan.
Flickorna greps med ett skjutvapen förra veckan då Polisen sökte igenom en av av flickornas bostad efter narkotika.
De misstänks för att tillsammans med en 19-årig man ha förberett ett mord mot en identifierad måltavla i mitten av mars.

Enligt den amerikanske toppolitikern Michael McCaul kommer Sveriges Natoansökan snart vara ratificerad även av Turkiet.
– Jag har försäkrats om att efter valet, oavsett vem som vinner, så kommer Sverige att bli godkänd som Natomedlem, säger McCaul till Politico.
McCaul är ordförande i amerikanska parlamentets motsvarighet till utrikesutskottet och USA har utlovats att Turkiet godkänner Sverige i utbyte mot att Turkiet får köpa amerikanska stridsflygen F16.
Den andra omgången av turkiska presidentvalet ska hållas nu på söndag.

Man körde på polis med hund. Polisen fick under torsdagsnatten larm om fyra män som försökte göra inbrott i containrar i Skogås, söder om Stockholm.
När Polisen kom dit försökte männen att fly i en skåpbil. En av männen körde på en polis med hund och misstänks nu för grov misshandel. Polisen och hunden klarade sig oskadda.
Tre av männen försökte fly genom att springa från skåpbilen, men kunde gripas en stund senare.

Mannen som sitter häktad efter att hans sambo hittades död i en frys i Värmland delges nu nya misstankar, meddelar Åklagarmyndigheten.
– Brottstiden för brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott har ändrats och är numer med start den 12 januari 2018. Utredningen har visat att det med största sannolikhet är den dagen målsäganden avlidit, säger senior åklagare Linda Karlsson.
Han misstänks nu även för grovt bedrägeri under tiden den 12 januari 2018 till den 28 februari 2023.
– Bedrägeriet består i att misstänkt haft tillgång till målsägandens konton och därigenom tagit del av den pension som kommit in till hennes konton. Gärningen är att bedöma som grov på grund av att den varit systematisk och avsett ett betydande värde, cirka 1 300 000 kr, säger Linda Karlsson.

Polisen utreder misstänkt dubbelmord. En man och en kvinna har hittats döda i Sandviken.
Det var under torsdagen som Polisen hittade de två personerna, dödsorsaken är i nuläget oklar.
– De anträffades och sedan blev vi kontaktade. Så det är inget larm vi åkte på om pågående brott, säger Pelle Vamstad, vid Polisen.
Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen dråp alternativt mord.
– Väl på plats har vi ingen möjlighet att fastställa någon dödsorsak och det är anledningen till att vi väljer att i nuläget sätta brottsrubriceringen, säger Pelle Vamstad.
Polisen säger att mannen och kvinnan inte är identifierade i nuläget men att de har en uppfattning om vilka de kan vara.
– Det som har inträffat har inte inträffat precis nu, men när det hände kommer förhoppningsvis rättsmedicinska att komma med svar på, säger Pelle Vamstad.

Berusad man sköt ihjäl häst. Under torsdagskvällen larmades Polisen till en adress i Tranås kommun. De hade fått information om att en berusad man hade skjutit ihjäl en häst.
På platsen hittade Polisen en död häst och mannen greps misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.
Mannen anhölls sedan under fredagsmorgonen. Polisen utreder nu vad som hänt och varför hästen skjutits.

Efter dna-träffar greps tre män som misstänks för en gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka i Malmö.
Tolv år har gått sedan våldtäkten på Ribersborgsstranden i Malmö. Nu åtalas männen, som i dag är i 30-årsåldern, för det grova brottet.
Offret ska ha blivit utsatt för grova sexuella övergrepp av de tre männen den 1 april år 2011.
Offret ska ha varit berusat och befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, och inte kunnat värja sig mot förövarna som använt våld och tvång.
Enligt stämningsansökan ska flera vittnen ha påträffat offret som varit mycket uppriven och ledsen efter att våldtäkten inträffat. I bevisningen finns säkrade spermaspår från en av de åtalade.
Utredningen lades ner i september 2011 eftersom inga misstänkta kunde ringas in, trots dna-spåren, något som Sydsvenskan tidigare rapporterat.
En av de män som misstänks greps i januari i år i samband med en grov misshandel i Malmö. Han hade inte varit misstänkt för brott tidigare, men nu topsades han – och det gav träff.
Därefter greps de andra två männen, men i deras fall är det inte dna-spår som föranleder brottsmisstankarna.
Samtliga de misstänkta var 2011 i övre tonåren. De har suttit häktade sedan början av året och förnekar brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.