Nyhetssammandrag måndag 29 maj 2023

Publicerad 2023-05-29

Cykeltjuv tagen på bar gärning två gånger på två timmar, 8 000 svenska bankkort till salu på darknet, genombrott visar att AI även kan rädda oss och indisk inspektör tappade mobil – tömde damm på vatten.

Cykeltjuv tagen på bar gärning två gånger på två timmar. En polispatrull beordras till Sandbacka i Umeå med anledning av en misstänkt cykelstöld vid 09-tiden igår.
När patrullen hittar mannen har denne en cykel som tas i beslag tillsammans med ett cykelbatteri och verktyg som mannen haft med sig. En anmälan gällande stöld upprättas, förhör hålls – men mannen grips inte.
Två timmar senare kontaktas Polisen igen om en man som rör sig runt cyklar, han uppges även ha flyttat på en cykel. Denna gång kommer larmet från stadsdelen Haga, i närheten av Sandbacka.
När patrullen kommer till platsen så möter de samme man som de haffade för cykelstölden tidigare. Till skillnad från första tillfället så grips mannen denna gång.

8 000 svenska bankkort till salu på darknet, skriver Göteborgs-Posten med hänvisning till en ny undersökning från företaget Nord VPN.
Totalt uppges betalkortsuppgifter från sex miljoner kort finnas tillgängliga att köpa. Över hälften kommer från USA.
– Sådana här stölder är väldigt omfattande. Ofta är det hela databaser som läcker, säger Christian Gehrmann, professor i nätverk och säkerhet vid Lunds universitet.
Det är svårt att skydda sig helt, men det är viktigt att vara medveten om var man knappar in sin kortinformation, enligt Gehrmann.
Totalt hittades bankkort från 98 länder i undersökningen. Det genomsnittliga försäljningspriset för ett svenskt bankkort är cirka 70 kronor.

Genombrott visar att AI även kan rädda oss. Att forskare förra veckan med hjälp av AI upptäckte att en ny typ av antibiotika kan ta kål på den dödliga resistenta bakterien Acinetobacter baumannii är en viktig påminnelse om att tekniken kan rädda oss – inte bara döda oss, skriver The Independents Andrew Griffin i en krönika.
Griffin konstaterar att AI under det senaste året har omgärdats av larm om den enorma fara tekniken kan utgöra för mänskligheten. De viktiga genombrotten har fått mindre uppmärksamhet.
”Nyheten är en välkommen påminnelse om att inte all positivitet är överdriven. Precis som bakterier kan AI både hjälpa och skada oss.

Indisk inspektör tappade mobil – tömde damm på vatten. Mannen skulle ta en selfie, men telefonen gled ur handen och sjönk till botten på Kherkatta-dammen i den indiska delstaten Chhattisgarh, rapporterar.
Mannen, som arbetar som livsmedelsinspektör, var villig att gå långt för att få tillbaka sin ägodel.
Det började med att han bad dykare att leta efter telefonen och hävdade att den innehöll känslig information.
När detta inte lyckades gav han order om att reservoaren skulle tömmas. Han har i efterhand sagt att vattnet inte gick att använda för bevattning och att han fått tillstånd från en högre chef.
Under tre dagar tömdes dammen på två miljoner liter vatten med hjälp av en dieselpump. Mobilen hittades till slut – men gick inte att använda.
Kritik har riktats mot mannen för att han slösat värdefulla vattenresurser och han har nu stängts av från sitt arbete.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.