Nyhetssammandrag onsdag 31 maj 2023

Publicerad 2023-05-31

Polis som tittade i pojkes kalsonger frias av HD, Stadium hjälpte Polisen i mordutredning, hårt tryck även på kvinnofängelserna, veterinär åtalas för att ha skrivit ut narkotikaklassade preparat och flygplan på Arlanda stoppat efter skämt om bomb.

Polis som tittade i pojkes kalsonger frias av HD. Högsta domstolen friar en polis från bland annat tjänstefel efter att han enligt åklagaren förmått en 14-årig pojke att klä av sig och lyfta på sitt kön, skriver Dagens Juridik.
Händelsen utspelade sig på Resecentrum i Strängnäs våren 2021. Polisen misstänkte att pojken bar narkotika och beslutade om en kroppsvisitation.
Pojken har berättat att polisen förmådde honom att lyfta på sin pung, vilket skulle utgöra en kroppsbesiktning som inte var befogad. Polisen menade å sin sida att det bara var en kroppsvisitation av pojkens kalsonger.
Polisen fälldes i tingsrätt och hovrätt, men målet överklagades och igår meddelade Högsta domstolen sin dom. De framhåller i avgörandet att skillnaden mellan kroppsbesiktning och kroppsvisitation bygger på vad undersökningen avser: personens kläder eller personens kropp. Det avgörande är alltså föremålet för den undersökning som faktiskt genomförs.
I detta fall avsåg undersökningen personens kalsonger. Enbart den omständigheten att polisen kunde se den undersöktes könsorgan innebär inte att det varit fråga om en kroppsbesiktning på det sätt åklagaren påstått – och den åtalade polisen frikänns därför.

Stadium hjälpte Polisen i mordutredning. Sportkedjan Stadium hjälpte Polisen i utredningen av mordet i Norsborg, rapporterar SR Ekot.
I den flyktbil som hittades kort efter mordet hittades två fleecetröjor från Stadiums eget märke. Polisen fick hjälp att kartlägga köp av tröjorna som gjorts nyligen och fastnade för ett kontantköp som gjorts i Solna.
Övervakningsbilder från butiken hjälpte Polisen att identifiera Yusuf Akkaya och Dogukan Capan, som igår dömdes till livstids fängelse för mordet. Även en tredje person dömdes, då han var 15 år när mordet begicks, blev straffet sluten ungdomsvård i två år och sju månader.

Hårt tryck även på kvinnofängelserna. Beläggningen på landets kvinnoanstalter ökade rejält i fjol och situationen blev minst lika ansträngd som på mansanstalterna visar Kriminalvårdens årliga statistikrapport.
På kvinnoanstalterna var beläggningsgraden på fasta platser i genomsnitt 115 procent under 2022, en ökning med 18 procentenheter jämfört med året innan.
Behovet av platser ökade inom hela Kriminalvården och totalt var beläggningsgraden 113 procent.
Eftersom kvinnor utgör en liten del av antalet intagna finns en mindre flexibilitet när det gäller platser och sysselsättning än för män, enligt Kriminalvården.
Statistiken visar att vi behöver fokusera mer på platser och verksamhetsinnehåll för kvinnor”, säger kriminalvårdsdirektör Hanna Jarl i ett pressmeddelande.

 Veterinär åtalas för att ha skrivit ut narkotikaklassade preparat. En veterinär i Småland åtalas för grovt narkotikabrott efter att ha skrivit ut tusentals narkotikaklassade läkemedel avsedda för människor till sin hund.
Veterinären medger att hon gjort det, men nekar till brott, rapporterar P4 Kalmar.
Till hunden skrevs bland annat nästan 5 000 kapslar av den syntetiska opioiden Oxikodon ut, liksom cirka 3 500 tabletter Tramadol och 400 tabletter Alprazolam. Samtidigt åtalas en man som fått dopningsmedel utskrivna av veterinären.

Flygplan på Arlanda stoppat efter skämt om bomb. Ett SAS-flygplan som skulle åka från Arlanda till Vasa i Finland har stoppats på flygplatsen sedan en passagerare bombhotat planet, rapporterar Vasabladet.
Passageraren fördes av planet och enligt polisbefälet Henric Carlsson sa den misstänkte att det handlade om ett skämt.
Mannen uppgav att han hade ett farligt föremål på sig men när han söktes igenom hittades inget sådant. Mannen misstänks nu för olaga hot mot grupp.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.