Nyhetssammandrag torsdag 1 juni 2023

Publicerad 2023-06-01

Riksrevisionen ska granska Sis-hemmen, vanligare att avtjäna fängelsestraff i häkte, rättsmedicinsk expert osäker på Toves dödsorsak, dyr nota efter tennisstjärnan Ymers utbrott och flicka brutalt mördad på öppen gata i Indien.

Riksrevisionen ska granska Sis-hemmen. Efter den senaste tidens uppmärksammade rymningar från Sis-hemmen ska nu Riksrevisionen granska myndigheten.
Varje år tvångsvårdas uppemot 1 100 barn och unga på Statens särskilda ungdomshem, SiS. Trots den senaste tidens återkommande kritik så finns det lite uppföljning av den vård och behandling som ges, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
– Att tvångsomhänderta barn och unga på låsta institutioner är en av de mest ingripande åtgärder som samhället kan vidta. Därför är det mycket angeläget att granska den vård och behandling som ges vid de särskilda ungdomshemmen, säger riksrevisor Helena Lindberg.
Totalt finns 21 Sis-hem med 700 platser i Sverige.

 Vanligare att avtjäna fängelsestraff i häkte. Under 2022 skedde en stor ökning av antalet personer som dömts till fängelse men som i stället fick avtjäna sitt straff i häktet, det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Rapporten visar att även fängelsestraffen har ökat i tid.
I genomsnitt var 2 680 personer inskrivna i häkte under 2022. Av dessa var det 345 personer som avtjänade sitt fängelsestraff i häktet, en ökning på 110 procent jämfört med året innan.
– Det är platsbrist på anstalterna vilket innebär att det tagit längre tid att hitta anstaltsplatser med rätt säkerhetsklass till de personer som väntar i häktena. Det leder till att de som egentligen skulle sitta i fängelse, i stället får avtjäna hela eller delar av sin påföljd i häkte, säger Charlotta Lindström, statistiker.

Rättsmedicinsk expert osäker på Toves dödsorsak. Det är inte säkert att 21-åriga Tove i Vetlanda ströps till döds. Det anser Anders Eriksson, professor i rättsmedicin och försvarets expertvittne, rapporterar P4 Jönköping.
Eftersom flera fynd som brukar finnas vid strypning saknas, så tycker han inte att det är bevisat att Tove dog genom ett hårt och långvarigt stryptag.
Andra dödsorsaker skulle kunna vara att hon kvävdes av kräkningar eller att hennes hjärta stannade som en följd av att den i tingsrätten dömde 20-åringen Johanna Leshem Jansson kommit åt nerver på Toves hals.
Johanna Leshem Jansson och 18-åriga Maja Hellman dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten. Båda har överklagat domen till hovrätten som ska pröva fallet med start 12 juni.

Dyr nota efter tennisstjärnan Ymers utbrott. Ett kraftigt utbrott i samband med tennisens ATP-tävlingar i Lyon förra veckan kostar den svenske stjärnan Mikael Ymer omkring 430 000 kronor, skriver Sportbladet.
Svensken diskades efter att han slagit sönder domarstolen med sitt racket och buades ut av publiken. Summan på 430 000 bygger på uteblivna prispengar från tävlingen och böter från ATP.
Det återstår att se om 24-åringen även stängs av.

Flicka brutalt mördad på öppen gata i Indien. En 16-årig flicka mördades brutalt på öppen gata i New Delhi i söndags.
Mordet har gett nytt liv åt debatten om mäns våld mot kvinnor i Indien, rapporterar CNN.
Mordet inträffade i en gränd. En övervakningskamera fångade händelsen på film och där framgår att flera personer passerar under förloppets gång. Bara en man gör ett försök att ingripa och han drar sig snabbt tillbaka.
Flickans pappa Janak Raj säger att dotterns kropp var svårt sargad och att det inte var någon idé att ta henne till sjukhus.
– Det gör mig arg att ingen försökte hjälpa min dotter.
I måndags uppgav indisk polis att en misstänkt gripits. Enligt The Straits Times är den misstänkte en tidigare pojkvän till flickan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.