Nyhetssammandrag fredag 2 juni 2023

Publicerad 2023-06-02

Kraftig ökning av stödinsatser till unga kriminella i Göteborg, ung man åtalas för telefonterror, potatisutsläpp utreds av dansk polis och ”That ´70s show”-stjärna döms för våldtäkter.

Kraftig ökning av stödinsatser till unga kriminella i Göteborg. Antalet personer som får stöd kopplat till kriminalitet har mer än tredubblats i Göteborg sedan 2018, visar en ny rapport från Socialtjänsten, rapporterar SVT.
Under onsdagen presenterade Göteborgs stad sin första socialtjänstrapport efter omorganisationen inom staden. Syftet med rapporten är att få ett kunskapsunderlag som kan stödja staden i arbetet mot en mer likvärdig och effektiv socialtjänst som i sin tur ska leda till en mer jämlik stad.
I rapporten framgår det att antalet personer som fått insatser för att lämna kriminaliteten har ökat från cirka 70 personer till 220, under de senaste fem åren. De flesta är under 21 år.
– Det är både att vi fångar upp fler men även att de som finns i kriminalitet har större bekymmer, säger Marie Larsson, avdelningschef socialförvaltningen Centrum.
Samtidigt innebär de ökade insatserna ökade kostnader för Socialtjänsten.
– Det behövs ju personer för omfattande insatser. Kortsiktigt är det dyrt men långsiktigt är det samhällsekonomiskt, säger Marie Larsson.

Ung man åtalas för telefonterror. En man i 20-årsåldern åtalas misstänkt för ofredande. Enligt åklagaren har han ringt samma kvinna 165 gånger inom loppet av 30 timmar, rapporterar SVT.
Åklagaren menar att de upprepade samtalen har varit en kännbar kränkning av kvinnan. Bland bevisningen finns bland annat listor över teletrafiken från aktuell operatör, samt uppgifter som ska styrka att den nu åtalade mannen kan kopplas till abonnemanget.
Mannen nekar dock till brott. Målet ska nu avgöras i Eskilstuna tingsrätt.

 Potatisutsläpp utreds av dansk polis. Dansk polis utreder flera händelser där stora mängder potatis släppts ut på vägar runt om i Danmark under gårdagen, rapporterar flera medier.
Under morgonen kom rapporter om att potatis låg på vägbanan på E4 mellan Skærup och Kolding på Jylland och på och i närheten av bron över Stora Bält.
Polisen utreder om händelserna har ett samband och har skett avsiktligt.
Under dagen behandlar danska folketinget ett förslag på en ny vägavgift för lastbilar, som tidigare väckt protester från lastbilschaufförer som bland annat blockerat vägar.
De tidigare demonstrationernas arrangörer förnekar dock att de skulle ha något med potatisutsläppen att göra.

 ”That ´70s show”-stjärna döms för våldtäkter. Skådespelaren Danny Masterson, känd från rollen som Steven Hyde i komediserien ”That ’70s show”, döms för två fall av våldtäkt, rapporterar Variety.
Masterson riskerar nu ett fängelsestraff på 30 år till livstid. Åtalspunkterna gällde tre våldtäkter i hans hem i Hollywood mellan 2001 och 2003. Han döms för två av dem, men frias på den tredje punkten.
En första rättegång mot Masterson hölls i höstas, men sköts upp efter att juryn inte kunde komma överens om ett beslut i skuldfrågan. Själv har han genomgående nekat till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.