Nyhetssammandrag lördag 3 juni 2023

Publicerad 2023-06-03

Internationellt efterlyst svensk har gripits på Mallorca, kända fel där Arlanda-tåget spårade ur, skärpt straff för Delta gym-mördaren, prins Harry blir första brittiska kungligheten att vittna på 130 år och AI-drönare ”dödade” sin operatör.

Internationellt efterlyst svensk har gripits på Mallorca i Spanien misstänkt för omfattande narkotikasmuggling till Sverige, rapporterar DN. 32-åringen misstänkts ha haft omkring 15 hantlangare i Stockholmsområdet, flera av dem dömdes för grova narkotikabrott i april.
Mannen greps i en bil värderad till motsvarande omkring 1,5 miljoner kronor och bar tre förfalskade identitetshandlingar i samband med gripandet.
Han misstänks för grova narkotikabrott som ska ha begåtts mellan november 2019 och juni 2020.

Kända fel där Arlanda-tåget spårade ur. Polisen har inlett förundersökning om brott efter att ett Arlanda Express-tåg spårade ur norr om Stockholm, rapporterar SVT Nyheter.
Enligt dokument som SVT tagit del av fanns flera kända fel på rälsen vid platsen där tåget spårade ur tidigt i lördags morse.
Bara två veckor innan urspårningen hade en utredare konstaterat sprickor i den växel där problemen började.
Ett 70-tal personer fanns ombord varav två skadades i samband med urspårningen. Polisen utreder nu händelsen som framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada. Det finns i nuläget ingen misstänkt.
– På tåget fanns både resenärer och personal vid urspårningen. Det har funnits en risk för alla som befunnit sig på tåget att bli allvarligt skadade, säger Robert Björk, kriminalinspektör och förundersökningsledare på Polisen.

Skärpt straff för Delta gym-mördaren. Hovrätten skärper straffet för Frunze Saghatelyan, 17, och dömer honom till fyra års sluten ungdomsvård för mordet på Delta gym i Stockholm förra året.
En man i 55-årsåldern dog i samband med skjutningen efter att han hamnade mellan Saghatelyan och den egentliga måltavlan.
17-åringen döms även för mordförsök på den andra personen, något som han friades för i tingsrätten. Hans dna hittades på mordvapnet och på ett munskydd där även offrets dna fanns.
Han dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i två år och 11 månader.
Efter tingsrättens dom placerades han på ett Sis-hem. I april i år fritogs han under dramatiska former i samband med ett tandläkarbesök, men greps en dryg vecka senare.

 Prins Harry blir första brittiska kungligheten att vittna på 130 år.  Prins Harry ska under nästa vecka vittna i den stora rättegång där han och över hundra andra brittiska kändisar anmält tidningskoncernen Mirror Group Newspapers (MGN) för telefonhackning, rapporterar flera medier.
Det blir första gången på 130 år som en brittisk högt uppsatt kunglighet vittnar i en rättegång. Senast var det Edward VII, som vittnade i två rättegångar under 1800-talet, innan han blev kung.
Bland tidningarna som ingår i MGN-koncernen finns Daily Mirror, Sunday Mirror och Sunday People.

 AI-drönare ”dödade” sin operatör. I ett amerikanskt militärt drönartest med artificiell intelligens använde sig AI:n av ”högst oväntade strategier” för att utföra sitt uppdrag – och attackerade alla som lade sig i, rapporterar The Guardian.
Testet var en simulering där en obemannad drönare fick i uppdrag att förstöra fiendens luftförsvarssystem.
Men när operatören gav instruktioner som gick emot det ursprungliga uppdraget vände den sig mot instruktören.
”Den dödade operatören eftersom den personen var ett hinder för att uppnå målet”, skriver Tucker “Cinco” Hamilton, chef för AI-tester inom USA:s flygvapen, i ett blogginlägg.
Inte heller hjälpte det att explicit instruera AI:n att inte döda operatören. Då attackerades i stället kommunikationstornet. Ingen verklig person skadades under testet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.