Nyhetssammandrag söndag 4 juni 2023

Publicerad 2023-06-04

Naken man död efter tumultartat polisingripande, tre unga svenskar gripna för våldtäkt i Marbella, Malmö-polisen varnar för halsbandsryckare, myndigheter bör inte prata hemligheter i en Volvo och USA-skolor förbjuder bibeln.

Naken man död efter tumultartat polisingripande. Polisen larmades under lördagsmorgonen om att en naken man gjorde utfall mot personer och bilar i Solna.
Tumult uppstod när mannen skulle omhändertas och i samband med det dramatiska ingripandet skadades en av poliserna lindrigt.
– Polisen ska ha fått ett jack i pannan och blödde kraftigt, säger presstalespersonen Mats Eriksson.
Polisen misstänker att en psykos eller annat sjukdomsfall ligger bakom mannens agerande.
Efter att räddningstjänst och ambulans kallats till platsen ska mannen ha fått hjärtstopp och kollapsat. Han avled senare på sjukhus. Särskilda åklagarkammaren har kopplats in för att utreda vad som orsakat dödsfallet.
Huruvida hjärtstoppet inträffade i samband med polisens fysiska handhavande kan Eriksson inte svara på eftersom han då skulle förekomma utredningen från särskilda åklagarkammaren, skriver TT.

Tre unga svenskar gripna för våldtäkt i Marbella. Tre svenska ungdomar har gripits i den spanska turistorten Marbella anklagade för att ha våldtagit två norska kvinnliga turister, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE.
De misstänkta gärningsmännen ska ha fått kontakt med kvinnorna via sociala medier och bjudit in dem till sin lägenhet som de hyrt under vistelsen i söndags.
De två kvinnorna ska ha besökt det lokala sjukhuset för undersökningar kort därefter. Då upprättades även en anmälan om våldtäkt.
Två av de gripna svenskarna är 17 år och den tredje är 18 år.

Malmö-polisen varnar för halsbandsryckare. På kort tid har Malmö drabbats av en serie av halsbandsryckningar.
Det har skett i anslutning till stadens torg. Liknande händelser har även skett i andra städer i Skåne, rapporterar SVT.
Både unga och gamla har drabbats och det har skett olika tider på dygnet.
Ett exempel är när en maskerad man på elsparkcykel ryckte en halskedja från en kvinna i 75-årsåldern i närheten av Triangeln under en eftermiddag förra veckan.
– Polisen jobbar stenhårt med att lösa detta, säger kommunpolis Alen Tinjak i Malmö.

Myndigheter bör inte prata hemligheter i en Volvo. Flera myndigheter gör affärer med Volvo Cars, som ägs av kinesiska Geely. Däribland Försvarsunderrättelsedomstolen, vars frågor ofta omfattas av sträng sekretess, rapporterar SVT Nyheter.
– Då är min rekommendation att inte prata hemligheter när man åker Volvobilen, säger professorn Pontus Johnson, chef för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH.
Myndigheten svarar att bilen, oavsett märke, ”givetvis” inte är en lämplig plats att diskutera säkerhetsskyddade uppgifter.
Volvo Cars pressavdelning betonar att man är privatägda och tillbakavisar koppling till kinesiska staten.
Man tillägger att såväl Polismyndigheten som Tullverket har bilar med avaktiverad kommunikationsutrustning, vilket fler myndigheter kan få vid önskemål.

USA-skolor förbjuder bibeln. Ett skoldistrikt i Utah i USA har i stort sett stoppat bibeln på samtliga skolor, förutom i gymnasieskolornas bibliotek, rapporterar NBC.
Beslutet kom efter att en förälder, som tröttnat på de bokförbud som införts i delstaten, skickat in ett klagomål gällande bibelns ”pornografiska innehåll”.
I handlingar som lämnats in till skoldistriktet listar föräldern flera punkter som hen anser bryter mot delstatens bestämmelser. Listan tar bland annat upp incest, onani och prostitution.
”Nu kan vi alla förbjuda böcker, utan att ens behöva läsa dem”, skriver föräldern.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.