Nyhetssammandrag tisdag 6 juni 2023

Publicerad 2023-06-06

Stortinget i Oslo blockerat av klimataktivister, fick böta 1,4 miljoner för en fortkörning, två 15-åringar utsatta för rånförsök och brand i centrala Ronneby.

Klimataktivister från organisationen Extiction Rebellion blockerade huvudentrén till Stortinget i Norges huvudstad Oslo.
Skälet till protesten är att Stortinget under måndagen behandlade ett nytt förslag gällande att godkänna ytterligare oljeproduktion från tre nya oljefält.
– Italien svämmar över. Spanien håller på att torka ut. Människor dör. Samtidigt godkänner Stortinget ny oljeverksamhet som spränger alla klimatmål, säger aktivisten Jonas Kittelsen i pressmeddelandet, enligt norska Aftenposten.

 Den åländske finansmannen Anders Wiklöf fastnade i en fortkörningskontroll under den gångna helgen. Han körde omkring 70 kilometer i timmen på en 50-väg.
Eftersom Finland tillämpar ett bötessystem där beloppet baseras på den taxerade inkomsten, så blev notan för den förmögne finansmannen motsvarande 1,4 miljoner kronor.

 Tidigt på måndagen utsattes två pojkar i 15-årsåldern för ett rånförsök i centrala Mölndal i Göteborg.
En cyklande, svartklädd och maskerad gärningsman hotade killarna och ville komma åt deras värdesaker, men de vägrade.
Då tog rånaren till våld och slog en av pojkarna i ansiktet. Brottsoffren sprang åt varsitt håll, medan gärningsmannen flydde på cykel.
En anmälan om försök till rån är upprättad, ingen misstänkt har gripits.

 En brand utbröt i en byggnad från 1800-talet i centrala Ronneby under måndagen.
Branden började i ett sopkärl bredvid byggnaden. Boende evakuerades och räddningstjänsten rev intilliggande hus med hjälp av en grävskopa för att hindra att elden spred sig.
Släckningsarbetet tog hela dagen. Branden misstänks vara anlagd och en förundersökning om mordbrand har inletts.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.