Nyhetssammandrag onsdag den 7 juni 2023

Publicerad 2023-06-07

Kvinna kastade ölburk på butikspersonal, rysk spionval dök upp i centrala Göteborg, det dröjer med skärpta krav på medborgarskap och bilförare voltade med sin bil.

Under tisdagen larmades polis till en butik i Västerås. En berusad kvinna i 55-årsåldern höll då på att bråka och kasta saker på de anställda.
En ur personalen fick en oöppnad ölburk i ansiktet. Den misstänkte lämnade butiken till fots men kunde snart hittas och omhändertas av polis.
Vad som var upprinnelsen till bråket har inte offentliggjorts. En anmälan om misshandel har upprättats.

 Den ryska spionvalen Hvladimir dök under nationaldagsmorgonen upp i Fiskebäcks hamn i Västra Frölunda. Senare under dagen syntes den i Frihamnen i centrala Göteborg.
”Valen mådde till synes bra och föreföll nästan lika nyfiken på åskådarna som åskådarna var på den. Polisyrket är som nämnts tidigare högst varierande men just det här ärendet var vi nog få som hade förväntat oss när vi klev på passet”, skriver Carl-Henrik från ingripandeverksamheten på Polisens Facebooksida.

Regeringen och SD vill ha högre krav för svenska medborgare, men det lär dröja eftersom utredningarna kring de olika förslagen ännu inte är klara.
Mellan 6000-7000 nya medborgarskap beviljas av Migrationsverket varje månad, enligt sittande regering så bör denna siffra vara lägre eftersom kraven idag är alltför låga.
I sitt nationaldagstal sa statsminister Ulf Kristersson (M) att kriminella och andra som ljugit om sin bakgrund kunnat bli medborgare. Regeringen och SD vill bland annat höja antalet år som en person vistats i Sverige från fyra till åtta.
Även skärpta språkkrav och högre krav på samhällskunskap står på agendan. Det diskuteras även om möjligheten att återta beviljade medborgarskap.

Räddningstjänst, polis och ambulans kallades under tisdagen till en allvarlig trafikolycka på riksväg 57 i Södertälje. Det var en man i 65-årsåldern som hade voltat med sin bil.
Fordonet fattade eld och totalförstördes. Mannen hade själv lyckats ta sig ut från bilen och hade enligt uppgift endast skadats lindrigt, men togs ändå till sjukhus för kontroll.
Bakgrunden till olyckan är oklar och polis har inte kunnat sätta en rubricering på anmälan innan föraren hörts.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.