Nyhetssammandrag lördag 10 juni 2023

Publicerad 2023-06-10

Knarkande kirurg hade hundratals personuppgifter hemma, man vaknade med full granne i sin säng, chefer döms till fängelse för mutbrott, skärpta regler för A-traktorer, utskott vill terrorklassa Wagnergruppen i EU och svensk döms för gängmord i Köpenhamn.

Knarkande kirurg hade hundratals personuppgifter hemma. Den heroinrökande kirurgen som tidigare i år dömdes till fängelse i tre år och nio månader för grovt narkotikabrott hade personuppgifter från över 300 patienter liggande hemma hos sig i lägenheten i Lund.
– Det handlar om allt från personuppgifter till namn och någon enstaka journalhandling, säger Stefan Santén, verksamhetschef på Region Skåne, till SVT.
Det var anhöriga som hittade personuppgifterna och hörde av sig till regionen, som nu har skickat in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.
Kirurgens missbruk uppdagades när polis slog till mot hans lägenhet och hittade stora mängder heroin.
I förhör har mannen, som är i 30-årsåldern, uppgett att han och flickvännen rökte varje dag tiden före polisingripandet, för att sedan gå till arbetet på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Mannen var tidigare verksam som kirurg i Region Dalarna, som nu ska få ta del av materialet som rör patienters personuppgifter.

Man vaknade med full granne i sin säng. En man i 40-årsåldern vaknade av att hans granne låg bredvid honom i sängen i hans bostad på Gärdet i Stockholm, skriver Aftonbladet.
Mannen lämnade sin lägenhet och när polisen kom dit låg den onyktre grannen kvar och sov.
Grannen, en man i 30-årsåldern, är nu misstänkt för hemfridsbrott, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott. Det är oklart hur han tog sig in i bostaden.

Chefer döms till fängelse för mutbrott. Två chefer inom ett väg- och trafiksäkerhetsföretag döms till fängelse av Örebro tingsrätt efter att de tagit emot en muta av en leverantör.
Mutan delades ut i samband med att ett nytt kontrakt som gällde material på vägar runt om i landet skulle tecknas.
Den ena chefen får 4 år och tio månaders fängelse och den andra chefen får 4 års fängelse för grovt tagande av muta och flera fall av grov trolöshet mot huvudman.
En chef för ett annat företag döms samtidigt till 3 års fängelse för grovt givande av muta.
”Korruption är ett hot mot samhället. I det här fallet ser vi ett konkret exempel på hur vår säkerhet på vägarna kan äventyras när det finns risk att personlig vinning i form av mutor styr valet av leverantör istället för kvalitet och pris på produkten,” säger Thomas Palmberg, brottsförebyggare hos nationella anti-korruptionsgruppen i ett pressmeddelande.
Männen kunde dömas efter att en visselblåsare på företaget slagit larm.

Skärpta regler för A-traktorer. Fler unga rullar runt i A-traktorer, något som syns både på vägarna och i olycksstatistiken.
Men från och med sista augusti måste den som åker i fordonen använda bälte – och det får bara sitta en person per säte, rapporterar Ekot.
Att använda bälte borde vara en självklarhet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) om regeringens beslut.
– Lagstiftningen har helt enkelt inte hängt med. Nu täpper vi till det hålet, säger han.
Regeringen har tidigare meddelat att det från och med i vinter blir krav på vinterdäck för A-traktorer.

Utskott vill terrorklassa Wagnergruppen i EU. Utrikesutskottet i riksdagen vill att EU terrorklassar den ryska paramilitära Wagnergruppen, som bland annat strider i Ukraina.
Utskottet föreslår att riksdagen ska be regeringen att aktivt jobba för att så ska ske.
Utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare tagit ställning för samma sak och sagt att Sverige är redo att ”skapa enighet inom EU kring detta så fort det finns rättsliga förutsättningar”.
För att en grupp ska kunna terrorklassas i nuläget krävs att den är föremål för rättslig prövning om terroristbrott.

Svensk döms för gängmord i Köpenhamn. En 23-årig svensk man bedöms vara skyldig till mordet på en 27-årig gängkriminell utanför ett kafé i Köpenhamn den 2 december 2021. Vilken påföljd den dömde får har ännu inte meddelats.
Mordet har liknats vid en avrättning, skriver nyhetsbyrån Ritzau. Offret – som ska ha varit med i det kriminella gänget NNV (Nørrebro nordväst) – blev skjuten i ryggen med fem skott i stadsdelen Nørrebro.
Tingsrätten i Köpenhamn anser även att en 22-årig man är skyldig till planeringen av mordet, medan tre andra män frikänns för mordet och vapenbrott, rapporterar den danska tidningen B.T.
Den 23-årige mannen har nekat till brott och sagt att han var i Köpenhamn för att köpa ett vapen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.