Nyhetssammandrag tisdag 13 juni 2023

Publicerad 2023-06-13

Flicka knivhuggen – en gripen, Tidöpartierna: Återkalla medborgarskap, åtalad polis kommer få jobba kvar, man och kvinna döms till fängelse för sexbrott, tidigare anställd på elitskola misstänks för att ha smygfotograferat låg- och mellanstadieflickor när de bytte om och Tysklands högernationalistiska parti AFD har större stöd än någonsin tidigare.

Flicka knivhuggen – en gripen. En flicka i tioårsåldern har blivit knivhuggen i Ängelholm, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.
Polisen är fåordig om händelsen, men kan bekräfta att ett barn blivit utsatt för våld och vårdas på sjukhus.
– En person är gripen, säger Sara Andersson på Polisen till Aftonbladet.

Tidöpartierna: Återkalla medborgarskap. Ett svenskt medborgarskap bör kunna återkallas för personer som har begått grova brott, eller på något sätt lurat till sig sitt medborgarskap. Det skriver Tidöpartierna i en debattartikel på Expressen.
Nu ska regeringen tillsätta en ny parlamentarisk grundlagsutredning för att se över möjligheterna till det.
”Den som fått sitt medborgarskap på felaktiga grunder eller som begår allvarliga brott mot samhället ska inte kunna räkna med en ovillkorlig rätt att behålla sitt medborgarskap”, hävdas i artikeln.

Åtalad polis kommer få jobba kvar. En polis ska ha knuffat och tryckt ner en man som felparkerat i Sollentuna.
För det står han åtalad för tjänstefel för våldsamt ingripande. Men även om han fälls kommer han att få behålla sitt jobb, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Åklagaren menar att polisen brukat ”mer våld än vad som varit försvarligt och proportionerligt”.

Man och kvinna döms till fängelse för sexbrott. En man och en kvinna döms för flera sexbrott mot barn, vid Hässleholms tingsrätt.
Kvinnan, som är i 40-årsåldern, döms till åtta års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot två barn.
Mannen, som är i 65-årsåldern, döms till två och ett halvt års fängelse, för barnpornografibrott och anstiftan av grovt sexuellt övergrepp.
Mannen ska ha fått kvinnan att utföra brotten mot betalning och skicka bilder till honom på övergreppen.

En tidigare anställd på en elitskola i Mellansverige misstänks för att vid flera tillfällen ha smygfotograferat låg- och mellanstadieflickor när de bytte om.
– Det rör sig om flera barn i olika årskurser, och det har pågått under flera år, säger åklagaren.
Efter en badutflykt på försommaren förra året fick den anrika skolans rektor höra att en av skolans anställda hade smygfotat flickor när de bytte om.
– Jag fick information från vuxna som hade observerat att en medarbetare smygfotograferade vid en omklädningssituation, säger rektorn.
– Jag kallade in personen i fråga direkt och konfronterade honom med de uppgifter jag hade fått. Jag stängde av honom omedelbart och gjorde en polisanmälan i samma i veva.
Mannen, som arbetade både som idrottslärare och fritidsledare och hade varit anställd på skolan i fyra år, sade upp sig samma dag, enligt rektorn.

Tysklands högernationalistiska parti AFD har större stöd än någonsin tidigare, enligt en ny opinionsmätning. Framgången skakar om den tyska politiken.
– Om tio år regerar vi, säger Kristin Brinker, som leder AFD i delstaten Berlin.
Om Tyskland skulle gå till val på söndag hade nästan var femte väljare röstat på högernationalistiska AFD. Det är lika många som säger sig vilja rösta på Socialdemokraterna – förbundskansler Olaf Scholz parti.
Resultatet är hämtat från en mätning som opinionsinstitutet INSA nyligen publicerat. Andra undersökningar visar en liknande trend.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.