Nyhetssammandrag onsdag 14 juni 2023

Publicerad 2023-06-14

Barn hittade handgranat, hund hittade de fyra barnen Amazonas, Edward Blom dissar kungen och Victoria, enligt Aftonbladet, gäng misshandlade man – hängdes över staket, kvinna anhållen efter knivdåd , rysk generalmajor dödad i Ukraina och polisman åtalad – var våldsam mot vakt som avvisade hans vän.

Barn hittade en handgranat. Sommarprojektet, att gräva fram en jordkällare, kunde ha slutat illa för trion Svante, Saga och Lea. Bland gamla sulor och flaskor hittade de en handgranat.
– Vi blev smårädda, säger Saga Westerlund Enback.
Fynden har varit många sedan förra hösten, då barnen inledde utgrävningarna i den gamla jordkällaren intill fritidshuset på Mannön i Luleå skärgård.
Föremålen från jordkällaren har barnen placerat i en koja, ett litet museum över utgrävningarna som i helgen fick ett abrupt slut.
– Vi började gräva igen i fredags och hackade med en sådan där stor gaffel, säger Svante Thurfjell.
Med högaffeln i högsta hugg stötte barnen på en liten oval grej som inte hör hemma på skärgårdsön, som ligger i ett område förknippat med fiske.
Svantes storasyster Lea Thurfjell lyfte upp föremålet och Saga Westerlund Enback noterade omedelbart att det påminde om något hon sett på film.
– En handgranat, säger hon.
– Det var lite obehagligt att jag höll i den, säger Lea Thurfjell som försiktigt lade ifrån sig föremålet igen.

Hund tros ha guidat barnen som hittades vid liv efter 40 dagar i Amazonas.
De fyra barn som varit försvunna i Amazonas hittades efter fyrtio dagar i Colombias regnskog. Nu pågår en ny sökinsats i området, nämligen efter en av hjältarna i räddningsoperationen, militärhunden Wilson.

Edward Blom dissar kungen och Victoria, enligt Aftonbladet. Edward Blom var inbiten rojalist under hela sin uppväxt.
Men när kronprinsessan gifte sig med Daniel genomgick han en rojalistisk kris och bytte åsikt.
– Då kände jag mig sviken av kronprinsessan, skriver han i Liberal Debatt.
Under högstadiet blommade kärleken till kungahuset och monarkin ut i blom för kulturhistorikern och tv-personligheten Edward Blom. Han skriver i en lång krönika i Liberal Debatt att han trodde att de svenska kungligheterna ”ägde en viss sorts magi eller gudabenådning”.
– Blodet kanske inte bokstavligt var blått – men jag trodde faktiskt att kungligheter inte var helt vanliga människor utan nästan någon sorts kvartsgudar, och att även adeln i sin tur hade en liten del i detta.
Vad Edward Blom har för problem i övrigt framgår inte av artikeln.

Gäng misshandlade man – hängdes över staket. Vid tretiden larmades Polisen om en misshandel på Järntorget i Göteborg.
– Vi fick information om att ett gäng män misshandlade en annan man. Enligt vittnen skulle gänget ha hängt upp mannen över ett staket, säger Polisens presstalesperson Jens Andersson till GP.
Han ska ha mottagit slag och sparkar och även hotats med kniv, enligt tidningen. Tre män har gripits misstänkta för grov misshandel.

Kvinna anhållen efter knivdåd. Den kvinna i 35-årsåldern som greps efter ett knivdåd mot en flicka i Ängelholm har anhållits.
Flickan, som är i 10-årsåldern, fördes till sjukhus med allvarliga skador.
Enligt Polisen finns det inget som tyder på att kvinnan och flickan känner varandra.

Rysk generalmajor dödad i Ukraina. En rysk generalmajor har dött i Ukraina, meddelar den ryske militärbloggaren Jurij Kotenok enligt exilryska tidningen Meduza.
Enligt militärbloggaren dog generalmajor Sergej Gorjatjev vid en ukrainsk raketattack mot den ryska arméns ställningar i Zaporozjzjia-området.
Gorjatjev är den tionde ryska generalen som dött i samband med Rysslands invasion av Ukraina, enligt exilryska tidningen Vazjnije Istorii.

Polisman åtalad – var våldsam mot vakt som avvisade hans vän.
Den berusade polismannen hade synpunkter när en ordningsvakt ingrep mot en person i polismannens sällskap.
Med våld försökte han enligt åtalet hindra vakten från att avvisa personen.
Enligt Polisens personalansvarsnämnd ”talar det mesta för att han kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom. Nämndens slutliga ställningstagande är dock beroende av vad som redovisas i domen och vad som kommer fram i övrigt.
En annan av polismannens vänner i sällskapet, även han polis, undkom åtal – men straffas med löneavdrag av personalansvarsnämnden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.