Nyhetssammandrag torsdag 15 juni 2023

Publicerad 2023-06-15

USA straffar Ungerns Nato-block – stoppar vapenförsäljning, övningskörningen gick fel – körde in i garage, bil och lyktstolpe, attack mot Monet-tavla på Nationalmuseum, EU röstar ja till nya AI-regler och på Willys i Habo och Huskvarna utanför Jönköping kunde kunderna köpa starköl billigt.

USA straffar Ungerns Nato-block – stoppar vapenförsäljning. USA stoppar en vapenförsäljning på 735 miljoner dollar till Ungern.
Det är ett straff för att Ungern inte godkänt Sveriges Natoansökan, skriver Washington Post.
Vapenleveransen består av 24 Himars raketartillerisystem och fler än 100 raketer.
– Ungern måste släppa in Sverige om man vill ha vapenpaketet, säger den republikanske senatorn James E. Risch till Washington Post.

Övningskörningen gick fel – körde in i garage, bil och lyktstolpe. Under onsdagskvällen larmades polis till en parkeringsplats i Andersberg i Gävle med anledningen av en trafikolycka.
Orsaken till olyckan var en privat lektion i övningskörning som gått snett.
”Bilen backades in i ett garage och ut på andra sidan och sedan in i en förbipasserande bil. En lyktstolpe är nedkörd”, skriver Polisen på sin hemsida.
Ingen person ska ha skadats fysiskt. Bilen kommer att tas i beslag för undersökning och handledaren är misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Attack mot Monet-tavla på Nationalmuseum. Två kvinnor har gripits för att ha attackerat en tavla av Monet på Nationalmuseum skriver Polisen på sin hemsida.
De är misstänkta för grov skadegörelse. Enligt Polisen är det än så länge oklart om fler varit involverade i händelsen. Ett antal personer har kontrollerats och Polisen ska gå igenom övervakningskameror.
Återställ våtmarkerna har tagit på sig aktionen.
– Det är en sjuksköterska och en sjuksköterskestudent som har gjort en aktion där de har limmat fast sig på skyddsglaset på en tavla och satt röda handavtryck på glaset. Tavlan är inte förstörd och tavlan är inte påverkad, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarkerna till Expressen.
Enligt Polisen är det för tidigt att uttala sig om hur konstverket påverkats.

EU röstar ja till nya AI-regler. Det var 499 mot 28 röster när EU igår röstade för EU-parlamentets syn på nya och mer gemensamma regler för AI.
EU-kommissionens förslag lades fram redan i april 2021 och vill dela in användningen av AI i olika riskgrupper, med tuffare regler för de mest känsliga bitarna.
Bland annat vill EU se ett totalförbud för att använda AI för ansiktsigenkänning i realtid.

Billig starköl på Willys. På Willys i Habo och Huskvarna i utanför Jönköping gjorde Rickard märkliga fynd. När han besökte butikerna i mitten av maj hittade han ölflaskor från tillverkaren Corona – märkta som 4,5 procent.
– Vi skulle bara köpa några öl att ha till maten, men sen såg vi att det var starköl de sålde. Det är rätt konstigt. Men det var ju också bra, det är billigare än på Systembolaget, sa Rickard och skrattade.
Willys startade en utredning av flaskorna och kan nu ge en förklaring till hur de hamnat på butikshyllorna. Magnus Törnblom, presschef på Axfood har förklarat att en pall med öl fått fel etikett i Mexiko, där ölen tillverkas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.