Nyhetssammandrag onsdag 21 juni 2023

Publicerad 2023-06-21

Förskollärare sparkas efter kränkningar, hårdare kontroll vid utrikeskoppling utreds, globalt nätverk för sadistisk tortyr av apor avslöjat, Estland legaliserar samkönade äktenskap och äldre man i Norge dog efter att ha träffats av fallskärmshoppare.

Förskollärare sparkas efter kränkningar. En förskollärare i Varbergs kommun var hårdhänt mot barn och kallade dem glåpord. Läraren har nu avskedats och riskerar en varning, rapporterar SVT.
Det var slutet av 2021 och början av 2022 som förskolläraren bland annat drog ned ett barn från ett lekbord och sa ”hoppas att du slog dig”.
Vid ett annat tillfälle ska hen skrikit ett barn i ansiktet samt ha kallat barn för “råttebarn” och “attentionwhore”.
Skolan upprättade en handlingsplan men efter upprepade kränkningar avskedade Varbergs kommun läraren.
Skolinspektionen, som utrett ärendet, begär att Lärarnas ansvarsnämnd nu ska varna hen.
Förskoleläraren har medgett flera händelser och sagt att hen var i psykisk obalans vid tidpunkten. Lärarens nya arbetsgivare, i en annan kommun, bedömer att läraren nu är lämplig i yrket.

Hårdare kontroll vid utrikeskoppling utreds. Regeringen tillsätter en utredning för att få tydligare riktlinjer kring säkerhetsprövningar för personer som har kopplingar till andra länder.
Säpo vill se en skärpt säkerhetsprövning när personer med dubbla medborgarskap och andra kopplingar till utlandet söker säkerhetsklassade tjänster, till exempel inom Polisen.
– Vi vet att främmande makt utnyttjar sårbarheten för att komma över säkerhetsklassad information, säger Säpochefen Charlotte von Essen.
Det handlar enligt Säpochefen om en utvidgad prövning för att kunna göra en helhetsbedömning kring en persons lämplighet.
Utredaren ska också titta på om det ska gå att överklaga ett säkerhetsprövningsbeslut, vilket i dag inte är möjligt. Dessutom vill regeringen få utrett hur statligt anställda som inte längre godkänns vid en säkerhetsprövning kan stängas av från sina tjänster.
Utredningen ska vara klar och presenteras den 15 augusti 2024.

Estland legaliserar samkönade äktenskap. Estland blir den första före detta Sovjetstaten att legalisera homoäktenskap efter en omröstning i parlamentet under gårdagen, rapporterar Reuters.
Förslaget lades fram av landets nya liberala koalitionsregering och förväntas godkännas av presidenten Alar Karis.
Sedan 2014 är det tillåtet att ingå registrerat partnerskap i landet, men äktenskap innebär andra rättigheter vad gäller adoption och föräldraskap. Lagen börjar gälla 2024.

Globalt nätverk för sadistisk tortyr av apor har avslöjats av BBC. Granskningen visar att hundratals människor i bland annat USA och Storbritannien har betalat personer i Indonesien och andra delar av Asien för filmer där makak-ungar plågas och dödas.
Djurplågeriet uppges ha tagit sin början på Youtube men flyttade sedan över till privata grupper på Telegram.
Minst 20 personer utreds för inblandning och flera gripanden har gjorts.

Äldre man i Norge dog efter att ha träffats av fallskärmshoppare. En äldre man är död efter att en fallskärmshoppare träffade honom i samband ett luftsportsevenemang utanför Oslo i helgen, rapporterar VG.
Fallskärmshopparen skulle landa när han träffade den äldre mannen i huvudet.
– Det är en kort sagt en tragisk händelse, säger polischefen Bjørn Bratteng.
Enligt Knut Lien, fallskärmschef vid Norges luftsportsförbund, är det ovanligt med fallskärmsolyckor i landet.
– Det är första gången jag hör talas om den här typen av olycka i Norge, säger han.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.