Nyhetssammandrag torsdag 22 juni 2023

Publicerad 2023-06-22

JO kritiserar Polisen för telefonköerna, hovrätten dömer Macchiarini till fängelse, åldring rånad i sitt hem, patient dog efter att ha fått fel läkemedel och rekordbeslag av hajfenor i Brasilien.

JO kritiserar Polisen för telefonköerna. Justitieombudsmannen, JO, kritiserar polisen för deras långa telefonköer på 114 14, rapporterar TT. JO inledde en utredning av telefonköerna i februari efter att ha fått in flera klagomål på att det är svårt att komma fram.
– Den bristande tillgängligheten hos Polismyndigheten riskerar att allvarligt skada allmänhetens förtroende för myndigheten och kan minska villigheten att anmäla brott, säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
Väntetiden var som längst i polisregion Stockholm där kötiden uppgick till i genomsnitt 1 timma och 40 minuter. I andra regioner var samma kötid i genomsnitt 40 minuter.

Hovrätten dömer Macchiarini till fängelse. Kirurgen Paolo Macchiarini döms till två och ett halvt års fängelse för tre fall av grov misshandel, enligt hovrättens dom.
Hovrätten har kommit fram till att Macchiarini i samtliga tre fall har avlägsnat patienternas luftstrupar och ersatt dessa med syntetiska luftstrupar. Man har även kommit fram till att patienterna har orsakats kroppsskador och lidande.
”Vi har ansett att utrymmet för att med stöd av nödbestämmelsen utföra obeprövade ingrepp på människor i strid med de regelverk som finns för sjukvård och forskning måste vara mycket begränsat,” uppger hovrättsrådet Maria Hölcke i ett pressmeddelande.
Fallet gäller de ingrepp som Macchiarini utfördes på Karolinska universitetssjukhuset i Solna 2011 och 2012. Alla tre patienter drabbades av svåra komplikationer och avled senare.
Han dömdes till villkorlig dom förra året i Solna tingsrätt för grovt vållande till kroppsskada i ett fall av de tre.

Åldring rånad i sitt hem. En man i 90-årsåldern har förts till sjukhus med skallskador efter ett grovt rån i Göteborg.
Enligt mannen har en man och en kvinna trängt sig in i hans lägenhet på Hisingen, slagit ner honom och sedan rotat runt i bostaden.
Polisen larmades till platsen strax efter klockan 09 på onsdagsmorgonen och har sedan dess sökt i området med hundpatrull efter misstänkta gärningspersoner.
– Mannen var vaken och talbar men blöder från huvudet från någon form av skallskada. Han berättar att han har blivit slagen med ett tillhygge men det är lite oklart vad, säger polisens presstalesperson Jens Andersson.

Patient dog efter att ha fått fel läkemedel. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar kritik mot en sjuksköterska i Region Kronoberg, rapporterar P4 Kronoberg.
Orsaken är att sjuksköterskan gav en patient som led av förhöjt blodtryck blodtryckshöjande läkemedel i stället för blodtryckssänkande, vilket resulterade i att patienten fick hjärtstopp och dog.
Sjuksköterskan har förklarat att förväxlingen av läkemedlen bland annat berodde på en hög arbetsbelastning och dålig belysning i lokalen.
Men den förklaringen köper inte Ivo som menar att omständigheterna inte fråntar sjuksköterskan dennes ansvar att se till att rätt läkemedel doseras.

Rekordbeslag av hajfenor i Brasilien. 27,6 ton hajfenor hittades förra veckan under ett tillslag i delstaten Santa Catarina i södra Brasilien, enligt ett uttalande från den brasilianska miljömyndigheten Ibama.
Det är det största fyndet i världen någonsin – och innebär runt 10 000 hajars död. De flesta hajarna ska ha fångats in vid delstatens kust.
Ytterligare 1,1 ton hajfenor beslagtogs förra månaden på flygplatsen Guarulhos utanför São Paulo.
Fenorna skulle olagligen ha exporterats till Asien där de i vissa delar anses sakta ner åldrandet och fungera som potenshöjande medel. Ett kilo hajfenor beräknas vara värt drygt 1 000 kronor.
I Brasilien är det olagligt att fiska haj. Gärningsmännen ska ha använt licenser för andra fiskarter när de fångade in hajarna, uppger de brasilianska myndigheterna.
”Denna typ av urskillningslös och olaglig fångst, som Ibama kommer att fortsätta att bekämpa, har lett till en drastisk minskning av hajbestånden i världen, och flera arter har blivit utrotningshotade”, skriver Ibama.
Enligt miljömyndigheten tillhör fenorna arterna blåhaj och makrillshaj.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.