Nyhetssammandrag fredag 23 juni 2023

Publicerad 2023-06-23

Man avliden i polisarrest, trycket på 112 är högre än någonsin, två döms efter att tonåring dog på behandlingshem, polis fick rycka ut till kaos vid jordgubbsplock, späckhuggare anföll i Nordsjön och fortsatta sökningar efter hjältehunden i Amazonas.

Man avliden i polisarrest. En man i 50-årsåldern har avlidit i polisens arrest i Skövde, skriver Polisen på sin hemsida. Dödsfallet skedde under onsdagen och ingen förundersökning är i nuläget inledd. Mannens anhöriga är underrättade.
Händelsen har enligt rutin anmälts till Polisens avdelning för särskilda händelser.

 Trycket på 112 är högre än någonsin – och väntas öka ytterligare under midsommarhelgen, uppger SOS Alarm.
Redan under förra helgen slogs nytt rekord med 17 503 samtal under lördagen. Det är 130 fler än det tidigare dygnsrekordet från nyårsdagen 2010.
”Midsommarhelgen är alltid intensiv för oss, men de volymer vi såg förra helgen slog alla gamla rekord. Alla som inte ringer i onödan nu gör en samhällstjänst”, säger Staffan Ekengren, Kommunikationschef SOS Alarm, i ett pressmeddelande.
Totalt har det under juni i år inkommit 45 000 fler samtal jämfört med 2022. Omkring 30 procent av alla samtal som inkommer under ett år är felringningar eller icke-akuta samtal. Det motsvarar ungefär en miljon samtal om året.
SOS Alarm uppmanar nu allmänheten att använda sig av verktyg som förhindrar felringningar.
”Vi kan tillsammans minska trycket på nödnumret genom att ladda ner 112-appen som informerar om pågående händelser och genom att stänga av den automatiska funktionen på mobiltelefonen som gör att 112 kontaktas i onödan”, säger Staffan Ekengren.

Två döms efter att tonåring dog på behandlingshem. Två anställda vid ett behandlingshem i Västernorrland döms för vållande till annans död, sedan en tonåring hittats död på hemmet. En tredje anställd som också åtalats frias av tingsrätten, rapporterar SVT.
Den 19-årige mannen dog för snart 2,5 år sedan efter att han kommit in drogpåverkad på behandlingshemmet. Han lämnades sovande i nästan ett dygn och personalen ingrep först när han var medvetslös.
Två av de åtalade döms till villkorlig dom och skadestånd för att 19-åringen inte fick den tillsyn och vård han behövde. Den tredje åtalade frikänns eftersom hen inte fått all information när 19-åringen togs in.

Polis fick rycka ut till kaos vid jordgubbsplock. Polis fick rycka ut efter larm om kökaos vid en jordgubbsodling i Vist norr om Ulricehamn, rapporterar Ulricehamns tidning.
Den höga efterfrågan på jordgubbar till midsommarfirandet ledde till att det skapades enorma köer på riksväg 46 samt flera timmar långa köer till kassorna på självplocket.
I en kö ska en man ha förlorat medvetandet och ambulans behövde tillkallas till platsen.
– Vi dirigerade trafiken och efter någon timme hade det lugnat sig. Vi gjorde ingen annan åtgärd och det finns ingen misstanke om brott. Det var bara rörigt helt enkelt, säger Caroline Karlsson till Göteborgs-Posten.

 Späckhuggare anföll i Nordsjön. En späckhuggare har anfallit en segelbåt nära Shetlandsöarna. Det är såvitt känt första gången en sådan incident sker i Nordsjön, rapporterar brittiska The Guardian.
De stora rovdjuren har tidigare gett sig på bland annat fiskebåtar längre söderut vid Europas kuster, i ett fenomen som förbryllar expertisen. Och i måndags utsattes Wim Rutten, en 72-årig nederländsk pensionär var på väg i sin segelbåt från Lerwick på Shetlandsöarna till Norge.
Wim Rutten hade en fiskelina ute i hopp om att få upp makrill. Då dök det stora djuret upp i det klara vattnet, och började stöta till den sju ton tunga båtens aluminiumskrov.
– Kanske ville han bara leka. Eller se mig i vitögat. Eller bli av med fiskelinan, säger Rutten.
Experter har också haft olika teorier om varför späckhuggare, som kan bli nästan tio meter långa, uppträtt aggressivt utanför Portugal och Spanien. Det kan handla om en våldsam lek.
Men det kan också vara så att vuxna lär de yngre att båtar är farliga och därför ska anfallas, menar Alfredo López vid organisationen GTOA (Grupo de Trabajo Orca Atlántica) i Portugal.
– De kan ha råkat illa ut, och försöker stoppa båtar för att det inte ska hända igen, säger han till The Guardian.

Fortsatta sökningar efter hjältehunden i Amazonas. De fyra syskonen hittades undernärda men mirakulöst vid liv förra månaden, efter en flygplanskrasch i den colombianska delen av Amazonas.
Den belgiska vallhunden Wilson, som hade fått nosa på kläder tillhörande barnen, sprang ifrån sin hundförare den 18 maj när han fick upp ett spår.
Tio dagar senare hittade militären fotspår från barnen intill Wilsons tassavtryck. Spåren hjälpte sökinsatsen att ringa in området där barnen sedan hittades den 9 juni.
– Barnen pratade med oss ​​och bekräftade att hunden var med dem i två eller tre dagar, uppgav Pedro Sánchez, som ledde räddningsinsatsen, till lokala medier.
Men Wilson hittade aldrig tillbaka till räddningsmanskapet. 70 colombianska soldater har sedan dess fortsatt sökandet efter Wilson i den täta regnskogen.
Förra veckan meddelade militären att två löptikar placerats ut i området där barnen hittades, i hopp om att locka in Wilson.
Även mat samt kläder tillhörande hans hundförare har placerats ut, i hopp om doften ska leda Wilson tillbaka till säkerhet.
Barnen återhämtar sig fortfarande på sjukhus och har inte pratat med pressen. Men nyligen ritade den 13-åriga systern en teckning av regnskogen med en svart och brun hund som liknar Wilson.
Trots att regnskogen är en farlig och svår miljö att överleva i för en hund som Wilson har den colombianska militären inte gett upp hoppet om att hitta honom vid liv.
– Han är väldigt energisk och stack alltid ut på grund av sin styrka, energi och starka temperament, säger hundtränaren Elvis Porras, som tränade Wilson vid militärens hundakademi i Bogotá.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.