Nyhetssammandrag lördag 24 juni 2023

Publicerad 2023-06-24

Pålar hittade vid badplats, Säpo varnar för ökat hot, vanvårdade djur ökar, Ryssland uppges träna stridsdelfiner och influencern Andrew Tate kvar i husarrest

Pålar hittade vid badplats. Polisen larmades till Tenhults badplats efter att en person hittat två pålar vid bryggan. Även räddningstjänsten och dykare kallades till platsen, rapporterar SVT.
Det var vid niotiden på morgonen på midsommarafton som larmet inkom. Hur länge pålarna har legat där är oklart.
– Vad vi vet har ingen skadats men vi tar gärna alla tips vi får, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson på polisen.
Dykare lyckades få upp båda pålarna. Polisen har nu inlett en förundersökning gällande framkallande av fara för annan.
– Nu vet jag inte exakt hur pålarna ser ut, men när det är under vattenytan så kan det bli farligt och någon kan skada sig rejält, säger Dennis Johansson Strömberg.

Säpo varnar för ökat hot. Säpo ser ett ökat hot från en delvis ny extremistmiljö som man kallar ”antidemokratisk extremism”, rapporterar Ekot. Det visar en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som beställts av Säpo.
– Vi är bekymrade över utvecklingen. Rapporten illustrerar de utmaningar som vi står inför och har stått inför en tid, säger Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism.
Det är framförallt en grupp där olika konspirationsteorier är stora och man tror på saker som att ”det europeiska folket är döende”, att kärnfamiljen är under attack och att svenskar ”trycks undan och kuvas” i sitt eget land.

Vanvårdade djur ökar. Antalet djur som omhändertas av landets djurinspektörer ökar, rapporterar TV4 Nyheterna.
Fler än 2 700 djur har hittills omhändertagits i år. Vanvårdandet ökar i flera län, som i Skåne, där antalet omhändertagna djur fördubblats de senaste fem åren.
I fjol fann myndigheterna brister i 72 procent av omkring 3 000 kontroller gjorda av landets djurskyddsinspektörer, en ökning med 10 procentenheter sedan 2018.
En ökad psykisk ohälsa och ett tufft ekonomiskt läge är bidragande skäl, enligt Henriette Bonde Nordström, enhetschef för sällskapsdjur, Länsstyrelsen Skåne.
– Vi ser också fler djurägare som håller djur i vinstdrivande syfte, säger hon till TV4.
Det kan röra sig om avel, försäljning eller insmugglade hundar. Till stor del är det katter och hundar som omhändertas, men även ladugårdsdjur. Ibland säljs djuren till nya ägare, i många fall måste de avlivas.

Ryssland uppges träna stridsdelfiner. Ryssland tycks träna stridsdelfiner på Krymhalvön, uppger den brittiska militära underrättelsetjänsten enligt AFP.
I sin senaste uppdatering om konflikten skriver UK Defence Intelligence att den ryska marinen gjort stora investeringar vid Svartahavsflottans bas i Sevastopol sedan förra året.
”Det innefattar minst fyra lager nät och bommar vid hamninloppet. De senaste veckorna har försvaret högst sannolikt också tillförts ett ökat antal marina däggdjur”, skriver myndigheten som tror att det rör sig om flasknosdelfiner.

Influencern Andrew Tate kvar i husarrest. Den brittisk-amerikanske influeraren Andrew Tate hålls i husarrest i Rumänien i ytterligare 30 dagar beslutade en domstol i Bukarest på fredagen, rapporterar SVT.
Andrew Tate, hans bror och två rumänska kvinnor åtalades tidigare i veckan för människohandel och våldtäkt.
De fyra åtalas också för bland annat illegalt datorintrång, hot om våld och misshandel. Samtliga nekar till anklagelserna.
Enligt åtalet har de under 2021 startat en kriminell verksamhet för att genomföra människohandel i främst Rumänien, men även i länder som USA och Storbritannien, skriver BBC.
Åklagaren pekar ut totalt sju misstänkta offer som ska ha rekryterats av bröderna Tate med hjälp av falska löften om kärlek och äktenskap. Tate anklagas också för att ha våldtagit ett av offren.
BBC uppger att rättegången inte kommer att inledas omedelbart och att den väntas ta flera år.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.