Nyhetssammandrag söndag 25 juni 2023

Publicerad 2023-06-25

Ung trio åtalas för miljonbedrägerier, nya polisdirektiv i Almedalen i år, storbråk på camping i Mellerud och Ryssland erbjuder Wagner-soldater amnesti om de lägger ner sina vapen.

Ung trio åtalas för miljonbedrägerier. Två unga män och en ung kvinna åtalas för att ha plundrat elva personers konton med hjälp av kapade Bank-ID:n.
De ska även ha tagit lån i personernas namn och kommit över omkring 3,5 miljoner kronor, rapporterar P4 Sjuhärad.
De flesta av offren är taxichaufförer i Borås- respektive Göteborgsområdet. De misstänkta bedragarna ska ha lurat till sig eller filmat koderna till respektive förares privata Bank-ID.

Nya polisdirektiv i Almedalen i år. Innan mordet på Ing-Marie Wieselgren reagerade polis på att mördaren Theodor Engström stack ut, men gjorde inget.
I år är direktivet till poliserna i Almedalen tydligt: är det något som avviker så ska poliserna agera.
– Ja då ska du springa efter och fråga vad som händer, säger kommenderingschef Fredrik Persson till DN.
Han vill inte gå in på exakt vilka ändringar som skett i säkerhetsarbetet till följd av mordet. Däremot berättar han att man bland annat sett över hur övervakningskameror är placerade och om att fysiska hinder ska ställas ut.
Antiterrorexperter kommer att finnas på plats under Almedalsveckan för att identifiera sårbarheter i säkerheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.  Region Gotland kommer att vara i stabsläge och med mer personal på plats.
Dessutom har MSB utbildat omkring 250 arrangörer om hur man kan upptäcka och avvärja terrorhot. Evenemanget pågår mellan den 27 juni och den 1 juli.

Storbråk på camping i Mellerud. Ett storbråk bröt ut på Vita Sandars camping i Mellerud under midsommarhelgen, uppger Polisen på sin hemsida.
Larmet inkom klockan 01.23, om att ett 10-tal män ska ha slagits och ordningsvakter fick ingripa tills polis kom till platsen.
Två män fick föras till sjukhus med troliga benfrakturer, utöver det har en man eventuellt en handledsfraktur och en annan en sprucken läpp.
Polisen har upprättat två anmälningar om grov misshandel samt två anmälningar om misshandel. De misstänkta för misshandlarna hann lämna platsen innan Polisen anlände. Ingen är gripen i nuläget.

Ryssland erbjuder Wagner-soldater amnesti om de lägger ner sina vapen. Ryska myndigheter erbjuder Wagnergruppens soldater amnesti om de lägger ner sina vapen, uppger den ryske parlamentsledamoten Pavel Krasjeninnikov för statliga Tass enligt Reuters.
I ljuset av deras insatser under kriget i Ukraina kommer de att undgå straff om de ger upp, säger han, och tillägger:
– Men de måste göra det fort.
Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin sa tidigare att gruppen inte kommer hörsamma några uppmaningar om att backa, vare sig från president Putin, säkerhetstjänsten FSB eller någon annan.
– Ingen i Wagner har några planer på att överlämna sig själv.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.