Nyhetssammandrag torsdag 29 juni 2023

Publicerad 2023-06-29

Upplopp i Paris, svensk gängledare utlämnas till Sverige, explosion i Göteborg och ny koranbrännning - av en irakisk man.

En fransk polis stoppade en 17-årig pojke i Nanterre, en förort till Paris. I samband med trafikstoppet beordrades pojken att kliva ur sin bil.
När han inte lydde avfyrade polisen ett dödande skott. Händelsen ledde till upplopp under tisdagskvällen, detta som en protest mot polisvåld.
Ett större antal personer tände eld på soptunnor, vägspärrar med mera. Man slog även sönder busshållplatser. Polis tog snabbt kontrollen genom bland annat användandet av tårgas. Minst nio personer ska ha gripits.

Amir Mekky, ledare för det kriminella yrkesmördargänget ”Los Suecos”, ska nu utlämnas till Sverige från Spanien, det har en spansk utredningsdomare beslutat.
Mekky och flera andra dömdes nyligen för två beställningsmord i Spanien. Genom att godta en uppgörelse med åklagaren där han erkände sig skyldig till medhjälp till en av mordanklagelserna och därmed dömdes till ett straff som redan avtjänats i häkte, så kom han lindrigt undan.
Det fick svensk polis att återuppta den förundersökning om grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling som tidigare lagts ner eftersom man utgått i från att Mekky skulle få ett långt straff i Spanien.
Nu utlämnas alltså Amir Mekky till Sverige. Enligt utlämningsbeslutet ska han dock vid en fällande dom avtjäna sitt straff i Danmark, där han är medborgare.

 Under natten till onsdagen detonerade en bomb vid ett flerbostadshus i Västra Frölunda i Göteborg. Dörren till porten där explosionen skedde förstördes.
Även fasaden ska ha skadats. Enligt uppgifter finns vittnen som sett fler fordon lämna platsen i samband med detonationen.
Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen allmänfarlig ödeläggelse.

Efter att kammarrätten gett Polisen bakläxa avseende tidigare avslag på ansökningar av demonstrationstillstånd för att bränna Koranen, så har ett nytt tillstånd beviljats.
Under onsdagen la arrangören, den iranske Salwan Momika, bacon på Koranen och rev sedan ut sidor och satte eld på dem.
Aktionen skedde utanför moskén på Medborgarplatsen i Stockholm. Förutom en man som omhändertogs av polis när han var på väg att kasta en sten, så gick allt lugnt till.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.