Nyhetssammandrag lördag 1 juli 2023

Publicerad 2023-07-01

Tonårspojkar anklagas för grov misshandel med hatbrottsmotiv, mor och son döda efter att ha fallit av färja, Jackie Arklövs omvandling av livstidsstraffet överklagas och nya lagar från den 1 juli.

Några tonårspojkar rev ner en Pride-flagga från ett tält i centrala Västerås. En man i 45-årsåldern uppmärksammade det och ingrep. Pojkarna gav sig då på mannen och misshandlade honom.
Brottsoffret skadades allvarligt men inte livshotande och togs till sjukhus med ambulans för att få vård.
Två tonårspojkar greps strax efter misshandeln och förhördes som misstänkta för grov misshandel med hatbrottsmotiv. Trots att de släpptes, så kvarstår misstankarna.

Det var under torsdagseftermiddagen som larmet kom. En mamma verkade ha hoppat efter för att rädda sin sjuåriga son som fallit av en färja i Östersjön.
En stor sökinsats sattes igång och efter en dryg timme hittades bägge två. Under fredagen meddelas att bägge avlidit.
– Vi har inlett en förundersökning där brottsrubriceringen är mord, men det finns ingen misstänkt i ärendet. Utredningen syftar till att försöka klarlägga vad som hänt, säger kammaråklagare Stina Brindmark på Åklagarkammaren i Karlskrona i ett pressmeddelande.

 Jackie Arklöv, den siste Malexandermördaren att få sitt livstidsstraff omvandlat, kanske får vänta ytterligare på friheten, åklagaren har nämligen överklagat tingsrättens beslut. I sitt överklagande skriver åklagaren bland annat att hon anser att det “föreligger en beaktansvärd och konkret risk för att Jackie Arklöv ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag”. Detta trots att Rättsmedicinalverket, som gjort en riskbedömning, är av en åsikt.

Från och med den 1 juli träder flera nya lagar i kraft, här är några exempel:

  • Rättsväsendet får större möjligheter att utreda brott som begåtts av barn under 15 års ålder.
  • Terroristbrottslagen utökas med rubriceringen ”deltagande i en terroristorganisation”. En person som deltar i verksamhet i syfte att främja, stärka eller understödja en terroristorganisation, kan få fängelse i upp till fyra år. Grovt brott ger två till fyra års fängelse. Och en ledare kan dömas till livstid.
  • Straffen för brott som enligt vad regeringen fastställer är typiska för kriminella nätverk, till exempel olaga hot, rån och utpressning, skärps.
  • Kroppsvisitation vid in- och utpassering till högskoleprovet blir verklighet. Vägrar man vid inpassering, nekas man tillträde. Vägrar man vid utpassering, kan man stängas av i två år.
  • Kommuner får även möjlighet att tillåta ukrainska flyktingar att delta i kursen Svenska för Invandrare (SFI).
  • Yrkestiteln undersköterska blir skyddad och därmed får inte vem som helst kalla sig det.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.