Nyhetssammandrag måndag 3 juli 2023

Publicerad 2023-07-03

57 muslimska stater kräver skydd mot skändningen av Koranen, Polen förstärker mot gränsen till Belarus, flera döda i masskjutning i Baltimore, fransk borgmästares familj attackerad och skottlossning i Karlstad.

57 muslimska stater som ingår i den Islamska konferensorganisationen (IKO) kräver åtgärder för att förhindra nya koranbränningar, rapporterar Reuters.
De 57 staterna kräver skydd mot att Koranen skändas och vill nu att internationella lagar ska omfatta och förhindra alla typer av hatbrott mot religioner.
– Vi måste sända ideliga påminnelser till det internationella samfundet rörande ett akut införande av en internationell lag, säger Hissein Brahi Taha, generalsekreterare för IKO, som haft ett extrainkallat möte i Jeddah på söndagen, enligt Reuters.

Polen förstärker mot gränsen till Belarus. Polen skickar 500 poliser inom kontraterrorism till gränsen mot Belarus för att stärka upp säkerheten, rapporterar Politico.
Beskedet kommer efter att 187 personer under helgen försökt ta sig över från Belarus till Polen illegalt.
Förutom poliser från kontraterrorismenheter kommer även kravallpolis att ingå i förstärkningen.
Enligt den polska inrikesministern Mariusz Kamiński är det ett försök att kontrollera ”en spänd situation”.
Förstärkningen kommer ansluta till de 5 000 säkerhetsvakter och 2 000 soldater som redan är stationerade vid gränsen, enligt Mariusz Kamiński.

Flera döda i masskjutning i Baltimore. Två personer har dött och minst 25 personer har skadats efter en masskjutning i Baltimore, enligt den lokala polisen.
Skjutningen ska ha inträffat efter midnatt, lokal tid. Enligt BNO News ska det ha varit en folksamling på över hundra personer på platsen. Skadeläget för de skjutna personerna är oklart.

Fransk borgmästare attackerad – familjen skadad. Okända gärningsmän körde under natten in en bil i den franska borgmästaren Vincent Jeanbruns hus, i en förort söder om Paris, rapporterar norska VG med hänvisning till nyhetsbyrån NTB.
Borgmästarens fru och ett av hans barn har skadats i händelsen, uppger borgmästaren själv, Vincent Jeanbrun.
I ett inlägg på Twitter skriver han också att huset ska ha börjat brinna.
Min familj blev offer för ett mordförsök, skriver Vincent Jeanbrun i inlägget.
Protesterna i Frankrike började efter att en 17-åring sköts ihjäl av polis i Paris.

Skottlossning i Karlstad. Det har skjutits mot ett flerfamiljshus i Karlstad sent i lördags kväll.
Polisen fick in flera samtal om skottlossning runt midnatt. När de kom till platsen, i närheten av Kronoparken, konstaterades flera skotthål i fasaden, men ingen person har kommit till skada.
– Vem exakt som har varit måltavla får utredningen visa. Men man har träffat fastigheten och det har varit folk i fastigheten, säger Polisens vakthavande befäl Ola Olsson
Under söndagen fortsatte Polisen att genomföra en teknisk undersökning och höra vittnen. Ingen person har gripits.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.