Nyhetssammandrag tisdag 4juli 2023

Publicerad 2023-07-04

Flera allvarliga brister inom Polisen, Helmer Ljus, 95 år, är dubbelmördare och Sveriges äldsta intern, Polisen överklagar inte dom om koranbränningar, 354 personer har avrättats i Iran under året och klimataktivister blockerade trafiken till torvfabrik.

Arbetsmiljöverket: Flera brister hos Polisen. Det finns flera brister inom Polisens förebyggande arbetsmiljöarbete och krisstöd. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i sin utredning efter polischefen Mats Löfvings död.
”Först vill jag säga att det här är en oerhört tragisk händelse. Vi har inspekterat Polisens arbetsmiljöarbete och kan konstatera att det finns brister, både när det gäller att förebygga riskerna för kränkande särbehandling och att ge krisstöd”, säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
”Arbetsmiljöverkets kritik, det är lika viktigt att motverka sociala risker i arbetsmiljön som fysiska risker. Sociala risker kan leda till kränkande särbehandling och psykisk ohälsa”, fortsätter hon.
Polisen anmälde Löfvings död till Arbetsmiljöverket, eftersom det inte kunde uteslutas att hans död hade haft samband med arbetet.

Helmer Ljus är 95 år och dubbelmördare. Sveriges äldste intern. Dömd livstidsfånge, som nu till sist fått sitt straff tidsbestämt.
– Jag kommer aldrig att hinna uppleva friheten igen. Jag dör här, hälsar han från sin cell på Salbergaanstaltens vårdavdelning.
Ljus har utvecklad demens och är inte helt klar över turerna kring hans kommande frigivning.
Men ibland blixtrar det till:
– Det är för sent. Gjort är gjort. Sådant blev mitt liv, säger han.
Helmer Ljus dömdes 1988 för mord på en bekant. Ett par år efter att han avtjänat straffet var det dags igen.
Han var 71 år och slog ihjäl sin granne på ett tillfällighetsboende. Det var 1999 och han dömdes till livstids fängelse.
– Det finns inget som ursäktar morden och hans brutalitet, säger Ljus kontaktman och övervakare Leif Jonsson i Delsbo. Men att låta honom tyna bort och dö i fängelset känns fel och ovärdigt. Han är ofarlig, svag och hjälplös. Nu sitter han på en anstalt med säkerhetsklass 1, den allra mest slutna och restriktiva inlåsningen, samma som Kumla och Hall.

Polismyndigheten överklagar inte kammarrättens dom som slog fast att det var fel att neka tillstånd för koranbränningar.
”Frågan har prövats och vi uppfattar att de tidigare domarna är tydliga, vi avser därmed inte att överklaga dessa”, skriver Sofia Hellqvist, pressekreterare på Polisens nationella mediecenter.

Minst 354 personer har avrättats genom hängning under 2023 av Irans regim uppger den Norgebaserade organisationen Iran Human Rights (IRH).
Under samma period förra året avrättades 261 personer enligt organisationen.
Drygt 200 av de avrättade ska ha anklagats för drogrelaterade brott. Enligt organisationen är icke-persiska etniska grupper värst drabbade. Mer än 20 procent av de avrättade tillhör minoritetsgruppen balucher.

Klimataktivister blockerade trafiken till torvfabrik. Ett 20-tal aktivister från organisationen Återställ våtmarker har under förmiddagen tagit sig in på en torvfabriksområde i Örebro.
– De har varit inte på området och satt klistermärken på föremål, hållit upp banderoller och blockerat trafiken. Det är inte bra att de tar sig in, de kan utsätta sig för livsfara då hjullastare och liknande passerar, säger Sophia Jiglind, presstalesperson på Polisen.
Klimataktivisterna ska självmant ha lämnat platsen när Polisen bett dem.
– Vi bedömer det som en allmän sammankomst, även ifall det skett viss ordningsstörning så finns det ett grundlagsstöd att utrycka sina åsikter. Men man får inte begå brott, säger Sophia Jiglind.
Polisen säger att det kommer bli tal om någon form av brottsrubricering, vilken eller vilka är i nuläget oklart.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.