Nyhetssammandrag torsdag 6 juli 2023

Publicerad 2023-07-06

Koranbrännaren vill bli riksdagsman för Sverigedemokraterna, nya ansökningar om att bränna koraner, biblar och Toranen, Iran besköt och försökte beslagta oljetankers, Greta Thunberg åtalas, Magdalena Andersson drog störst publik i Almedalen, Mums-mums slutar tillverkas och Putins tidigare pressekreterare blir chef för statliga nyhetsbyrån Tass.

Koranbrännaren vill bli riksdagsman för Sverigedemokraterna. På kort tid har koranbrännaren Salwan Momika gjort sig ett namn i Sverige och stora delar av den muslimska världen, genom att bränna Koranen utanför moskén på Södermalm i Stockholm.
I framtiden vill han sitta i riksdagen för Sverigedemokraterna.
– Jag tillhör partiet och blev medlem för ett år sedan. Jag är stolt över partiet som är det enda som försvarar Sverige och svenska värderingar, säger Momika.
På sociala medier har han tidigare uttryckt sympatier för Sverigedemokraterna, och han har i filmer tackat Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, som flera gånger ryckt ut i försvar av koranbränning.

Tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter har inkommit till Polisen, rapporterar SVT.
En av de tre gäller en koranbränning utanför en moské i Stockholm, och som arrangören vill ska ske ”snarast möjligt”.
En annan gäller en bränning av en Toran och Bibeln utanför Israels ambassad den 15 juli.
I Helsingborg har det också inkommit en ansökan om att bränna ”religiösa texter” den 12 juli, rapporterar SVT.

Iran försökte beslagta två oljetankers och besköt en av dem i Hormuzsundet, det säger den amerikanska flottan enligt AFP.
Händelsen ska ha inträffat tidigt på onsdagen.
De iranska fartygen ska ha backat efter att amerikanska enheter reagerade på deras nödsignaler. De både oljetankersen kunde fortsätta sina resor.
”Den iranska flottan gjorde försök att beslagta kommersiella tankfartyg som lagligen färdades på internationellt vatten,” säger Tim Hawkins, talesman för den amerikanska flottans femte flotta.
Beskjutningen ska inte ha resulterat i några personskador eller större skador på fartyget. Iran har inte kommenterat händelserna.

Greta Thunberg åtalas efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Hon åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Under aktionen blockerade Greta Thunberg och andra klimataktivister tankbilar från att köra ut ur hamnen genom att ställa sig framför dem.
Enligt åtalet vägrade hon att lämna platsen när Polisen beordrade det.
Greta Thunberg kommer att kallas till förhandling i Malmö tingsrätt som preliminärt är planerad till 28 juli.

Magdalena Andersson drog störst publik i Almedalen. Arrangörerna har nu presenterat publiksiffrorna för partiledarnas traditionsenliga tal.
Störst publik framför scenen drog Magdalena Andersson. Totalt samlades 3500 för att höra S-ledaren tala.
Tvåa kom Ulf Kristersson (M) som lockade 3000 personer. Trea med en publiksiffra på 900 personer kom Märta Stenevi (MP).
C-ledaren Muharrem Demirok lockade 800 personer, V-ledaren Nooshi Dadgostar 700 personer, KD-ledaren Ebba Busch drog 500 personer och L-ledaren Johan Pehrson 400.
Minst publik drog Linda Lindberg (SD) vars publiksiffra landade på 300.

Mums-mums slutar tillverkas, enligt matsajten Tjock.se. Enligt tillverkaren Cloetta är det efterfrågan och låg lönsamhet som ligger bakom beslutet.
Godisklassikern har funnits sedan 1933.

Putins tidigare pressekreterare blir chef för statliga nyhetsbyrån Tass.
Vladimir Putins före detta pressekreterare, Andrei Kondrashov har utsetts till chef för den statliga nyhetsbyrån Tass, det rapporterar Der Spiegel.
Utnämningen kommer efter en regeringsorder och kan ge Putin ännu större inflytande över ryska medier.
Sedan invasionen av Ukraina har Kreml ökat kontrollen över landets medier och flera oberoende medier har tvingats lägga ner.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.