Nyhetssammandrag fredag 7 jul 2023

Publicerad 2023-07-07

Stavanger har infört gratis kollektivtrafik, nio finska diplomater skickas ut ur Ryssland, varning för bakterie i kyckling, finska restriktioner avseende ryssar, 55-åringen i Värmland åtalas – hade sambon i frysen i flera år, nio personer gripna – misstänks ha kopplingar till IS och tredje dagen i rad med globalt värmerekord.

Stavanger har infört gratis kollektivtrafik. Norges fjärde största stad Stavanger har infört gratis kollektivtrafik.
Boende i Stavanger kan ladda ned en app som ger avgiftsfria biljetter till bussar, tåg och färjor i kommunen.
Redan innan lanseringen hade 40 000 personer registrerat sig i appen.

Nio finska diplomater skickas ut ur Ryssland: ”Antirysk politik”.
Den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti rapporterar att den finska ambassadören i Moskva kallats till det ryska utrikesdepartement.
– Han delgavs en bestämd protest angående Finlands konfrontativa och antiryska politik, säger Maria Zakharova, talesperson för ryska UD, enligt nyhetsbyrån.
Enligt ryska Tass skickas också nio finska diplomater ut ur Ryssland.

FHM varnar för bakterie i kyckling. De senaste veckorna har det skett en ökning av antalet personer som har insjuknat i tarmbakterien campylobacter, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
Enligt myndigheten har bakterien hittats i svenska slaktkycklingar.
Det tar vanligen ett till tre dygn från att man blivit smittad till att man får de första symtomen. I vissa fall kan inkubationstiden vara upp till tio dygn.
De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
FHM uppmanar folk att vara noga med handhygienen i samband med att man lagar mat och hanterar rått kött och kyckling.
Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.

Finland kommer ha kvar sina inreserestriktioner för medborgare från Ryssland. Det skriver den finska regeringen på sin hemsida.
Beskedet innebär att landet kan stoppa ”icke-nödvändiga” inresor till Finland för ryska medborgare.
”Med detta principbeslut är regeringens mål att säkerställa att inresa och transit för medborgare i Ryska federationen inte skadar Finlands internationella relationer”, skriver regeringen.
Beskedet kommer efter att Ryssland utvisat nio finska diplomater.

Mannen i Värmland som under flera år haft sin sambo i frysen åtalades igår. 55-åringen misstänks för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.
– Under brottstiden har mannen använt frysen även för andra ändamål vilket jag menar gör att den avlidnes gravfrid kränkts varje gång mannen öppnat och stängt frysen och utgör en försvårande omständighet, säger förundersökningsledare Linda Karlsson i ett pressmeddelande.
Mannen ska enligt åklagaren ”hållit skenet uppe för familj och vänner”.

Nio personer gripna – misstänks ha kopplingar till IS. I Tyskland och Nederländerna har totalt nio personer gripits, misstänkta för att ha finansierat och stött terrorgruppen IS, rapporterar tyska DW.
Sju män greps i den tyska regionen Nordrhein-Westfalen. Flera av männen kommer från tidigare sovjetiska stater och ska ha kommit till Tyskland kort efter Rysslands invasion av Ukraina.
Enligt åklagaren ska männens mål ha varit att utföra attacker i Tyskland. Olika mål ska ha undersökts och gruppen ska även ha försökt få tag i vapen.
I Nederländerna greps ett par, misstänkta för terrorkopplingar. Polisen misstänker att mannen är medlem i IS och har fått order om att planera en terroristattack.

Tredje dagen i rad med globalt värmerekord. Genomsnittstemperaturen på jordens yta var under onsdagen 17,18 grader, enligt University of Maines Climate Reanalyze.
Det är samma temperatur som uppmättes under tisdagen. Det tidigare rekordet sattes på måndagen, då uppmättes temperaturen till 17,01 grader.
Temperaturerna väntas stiga ytterligare under det kommande året på grund av väderfenomenet El Niño.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.