Illustration av Ole Schwander

Tankar för dagen: Hedersmedborgare

Av Vladimir Oravsky 2023-07-10

Sommaren 1947 vilade jag i min barnvagn ute i vår trädgård. Här kunde jag känna mig fullständigt trygg, något som även min mor trodde och följaktligen slängde hon bara då och då ett vakande öga på mig från vårt hus. En av pappas anställda kom på besök och innan han gick in i huset skakade han någonting ur en påse ner i min barnvagn. Gåvan visade sig vara en orm. En levande huggorm.

Det här som hände utgör en del av mina tankar för dagen. Världen är lika föränderlig som oförutsägbar. Jag kallar tankarna för ”Hedersmedborgare”.

Du kan lyssna vidare så får du under fyra minuter såväl bakgrunden till händelsen som vad den resulterade i. Hela historien finner du här i Sveriges radios serie Tankar för dagen.

Detta är en kulturkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 76-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.
Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen.
Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig. Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar. Ett urval av hans böcker finns att tillgå här.
Vladimir är en av Para§rafs fasta medarbetare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.