Nyhetssammandrag onsdag 12 juli 2023

Publicerad 2023-07-12

Förskolelärare åtalas får strypgrepp på barn, anställd på Ringhals död i arbetsplatsolycka, kvinna stal varor på Gekås för över 17 000 kronor, fängelse efter knivhugg vid rondellbråk och iransk rappare döms till sex års fängelse.

Förskolelärare åtalas får strypgrepp på barn. En förskolelärare i Borås har åtalats för att ha tagit strypgrepp på ett fyraårigt barn.
Nu erbjuds hon avgångsvederlag på cirka 200 000 kronor av kommunen för att avsluta sin anställning, rapporterar P4 Sjuhärad.
Enligt en ansvarig på kommunen är erbjudandet billigare än att betala lön i väntan på att rättsprocessen skulle bli klar.
Händelsen inträffade under en aktivitet där barnen skulle måla och där två av barnen ska ha smetat ut färg på ett bord. Förskolläraren tappade humöret, tog tag om fyraåringens hals och kallade även barnen ”skitungar”.
Läraren, som närmar sig pensionsåldern, tackade ja till avgångsvederlaget men förnekar brott.

Man död i arbetsplatsolycka på Ringhals. En anställd på kärnkraftverket Ringhals har dött efter en olycka på tisdagsmorgonen.
Kvart i åtta larmades ambulans och räddningstjänst till kärnkraftverket efter larm om att en man fått en klämskada.
Händelsen inträffade inne på industriområdet. Exakt hur olyckan gått till är i skrivande stund oklart.
”Ringhals är i sorg idag, vi har förlorat en kollega och våra tankar går till anhöriga, familj och vänner”, står det i ett uttalande från företaget.

Kvinna stal varor på Gekås för över 17 000 kronor. När en 28-årig kvinna försökte komma undan med en stöld på Gekås i Ullared blev hon stannad vid utgången.
I barnvagnen hon hade med sig fanns påsar med stulna damkläder, smink, hygienartiklar och sju par skor – allt till ett sammanlagt värde av 17 270 kronor, rapporterar SVT.
Det var i mitten av juni som en väktare stoppade kvinnan då larmet gick när hon lämnade varuhuset.
– Hon hade en hel barnvagn fullproppad med grejer. Varorna hade hon i påsar i vagnen, säger David Lorentz, gruppchef på Polisens utredningsavdelning i Falkenberg.
När stölden upptäcktes gjordes en husrannsakan i kvinnans bil där det också visade sig finnas påsar med stulna varor.
– Hon var säkert inne på sin andra runda i varuhuset när hon stoppades, säger David Lorentz.
Kvinnan har erkänt brottet och får ett strafföreläggande för stölden.

Fängelse efter knivhugg vid rondellbråk. En man i 50-årsåldern döms till fängelse för att ha knivhuggit en annan man efter ett trafikbråk, rapporterar Nya Lidköpings-Tidningen.
Det var i februari i år som mannen körde tätt bakom en annan bil i en rondell i Skövde.
Enligt domen från Skaraborgs tingsrätt, ska mannen ha tutat intensivt och bländat föraren framför med helljuset. Han själv uppger att föraren i bilen framför körde väldigt långsamt.
De båda männen kliver ur sina bilar och går mot varandra, varpå mannen i 50-årsåldern knivhugger sin medtrafikant.
Knivhugget orsakar livshotande skador men den skadade mannen hinner själv larma ambulans innan han tappar medvetandet.
Mannen döms nu till 12 års fängelse för mordförsök. Domen omfattar också flera brott mot trafikförordningen, brott mot knivlagen samt ett olaga hot som han riktat mot sin advokat.

Iransk rappare döms till sex års fängelse. Den iranska rapparen Toomaj Salehi, som riskerat dödsstraff, har dömts till drygt sex års fängelse, rapporterar BBC.
Artisten greps i oktober 2022 efter att ha publicerat videor där han protesterade mot den iranska regimen.
Säkerhetsstyrkor stormade då hans hem och han har hållits isolerad i flera månader i Dastgerd-fängelset i centrala Iran.
Salehi stod åtalad för att ”sprida korruption i världen” – ett brott som i Iran kan straffas med döden – och anklagelserna gäller spridning av propaganda, uppvigling till våldsamheter och att han haft en central roll i protesterna som skakade landet 2022 efter Mahsa Zhina Aminis död.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.