Nyhetssammandrag torsdag 13 juli 2023

Publicerad 2023-07-13

Fängelse för rån mot man - utanför polisstation, pappa åtalas för att ha slängt sin bebis i väggen, par höll fiskmås fången, förskolelärare döms för flera sexualbrott och rasistskandal i Finlands regering.

Fängelse för rån mot man – utanför polisstation. Två män i 30-årsåldern har dömts till fängelse för ett rån som skedde precis intill polisstationen i Kiruna centrum i maj, skriver NSD.
En polis som bevittnade händelsen från fönstret på stationen uppfattade det som ett begynnande bråk och slog larm till kollegorna.
– Först såg de ut som att de pratade men ganska kort därefter såg jag hur två av personerna höjde sina händer och det såg ut som att de gjorde sig beredda för att slåss, uppger polisen i förhör.
Det visade sig att det handlade om ett rån där en man i 20-årsåldern blivit slagen och under misshandeln bestulits på mobiltelefon, smartklocka och nycklar.
En av männen döms till fängelse i ett år och sex månader för rån, medan den andre döms till ett år och tio månaders fängelse för rån samt två fall av brott mot knivlagen.

Pappa åtalas för att ha slängt sin bebis i väggen. En man i 30-årsåldern misstänks ha slängt sin ettåriga son i väggen samt duschat honom i kallt vatten så han ”hackat tänder”.
Nu åtalas han för grov misshandel och ofredande, rapporterar SVT.
Händelserna ska ha inträffat på en mindre ort i Skaraborg vid olika tillfällen förra sommaren.
Vid ena tillfället ska mannen ha slängt sonen i väggen varpå han föll ner i spjälsäng och slagit sig i ryggen. Vid andra tillfället ska pappan ha duschat sonen tills han blivit blå om läpparna och ”hackat tänder”.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att den åtalade visat ”särskild hänsynslöshet och råhet genom att utöva våldet mot sin son i hemmet”. Sonen ska vid tiden ha varit cirka ett år gammal.
Mannen åtalas samtidigt för flera fall av misshandel, olaga hot och ofredande mot två olika kvinnor. Han nekar till samtliga brott.

Par höll fiskmås fången. När länsstyrelsen skulle inspektera hur Ockelboparet skötte sina katter och hundar upptäckte inspektörerna att paret höll en fiskmås fången. Nu förbjuds paret att ha hand om fjäderfän.
Inspektörerna beslutade omedelbart att fiskmåsen skulle omhändertas eftersom den uppträdde stressat. Fiskmåsen var smutsig, hade skadad fjäderdräkt och ett skadat öga.
Fiskmåsen undersöktes av veterinär som beslutade att den skulle avlivas.
I slutet av mars förra året dömdes paret för djurplågeri eftersom rätten ansåg att fiskmåsen hade utsatts för onödigt lidande eftersom den inte fått veterinärvård.
Länsstyrelsen har i slutet av juni i år beslutat att ge kvinnan helt djurförbud eftersom hon även har misskött sina katter och hundar. Mannen förbjuds att hålla fjäderfän med anledning av händelsen med fiskmåsen.

Förskolelärare döms för flera sexualbrott. En förskoleanställd man i Malmö döms till fyra och ett halvt års fängelse för flera barnpornografibrott och sexualbrott mot barn.
Mannen ska bland annat vid flera tillfällen ha filmat barn på förskolan på ett kränkande sätt under toalettbesök, enligt SVT Nyheter Skåne.
Den 29-årige mannen ska även betala cirka en halv miljon kronor i skadestånd till de brottsoffer som kunnat identifieras i utredningen.

Rasistskandal i Finlands regering. Finlands finansminister Riikka Purra skrev grovt rasistiska inlägg på en blogg för 15 år sedan, något som har orsakat en politisk skandal i Finland.
I ett inlägg på Twitter ber Purra om ursäkt för sina ”dumma kommentarer” och skriver att hon ”inte är en perfekt person” utan har begått misstag.
Purra är ordförande för Sannfinländarna och ska ha skrivit inläggen under pseudonymen ”riikka”.
I en av kommentarerna skrev hon att det skulle finnas lik på tågen i huvudstadsregionen om hon haft ett vapen – det efter att hon sett somaliska tonåringar på lokaltåget, enligt HBL.
Finska politiker har reagerat kraftigt på avslöjandet. Bland annat har president Sauli Niinistö krävt att regeringen ska ha nolltolerans mot rasism.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.