Nyhetssammandrag fredag 14 juli 2023

Publicerad 2023-07-14

Malmö tingsrätt röjde namn på sexualbrottsoffer, 15 års fängelse för hammarattack, 386 djur dog förra året på fyra av landets djurparker, minst 87 personer har hittats döda i en massgrav i Sudan och jury öppnar för dödsstraff för dåd i synagoga.

Malmö tingsrätt röjde namn på sexualbrottsoffer. Tingsrätten i Malmö röjde i ett pressutskick om en dom namnen på flera unga sexualbrottsoffer, rapporterar SVT Skåne. Enligt målsägandebiträdet har offren påverkats negativt av detta.
– Jag är djupt chockad. I hela målet har vi varit extremt noga med sekretessen för att de målsägande ska förbli anonyma och så gör tingsrätten så här, säger målsägandebiträdet.
Lagmannen Johan Kvart kallar händelsen ett ”mycket allvarligt misstag” av tingsrätten.
Misstaget är nu åtgärdat vilket innebär att namnen är maskerade i den nuvarande versionen av pressutskicket.

15 års fängelse för hammarattack. En man i 30-årsåldern döms till 15 års fängelse för dubbla mordförsök, rapporterar SVT Norrbotten.
Mannen ska ha misshandlat två närstående kvinnor i Luleå med en hammare, där han ska ha slagit kvinnorna så hårt att de fick kraftiga skallskador.
Den dömde mannen ska utöver fängelsestraffet betala ett skadestånd på knappt 800 000 kronor till det två kvinnorna.

386 djur dog förra året på fyra av landets djurparker, skriver Djurrättsalliansen i en ny granskning.
Djurparkerna som har granskats är Borås djurpark, Parken Zoo, Kolmården och Furuviksparken.
Kolmården var den djurpark där flest djur hade dött. Enligt granskningen hade 149 djur dött, däribland fem addaxantiloper, en djurart som klassas som akut hotat.
Enligt P4 Gävleborg avlivades fem nanduer på Furuviksparken som så kallade ”överskottsdjur”, det vill säga djur det inte finns utrymme för. Djurparkerna har själva inte uttalat sig Djurrättsalliansens granskning.

Minst 87 personer har hittats döda i en massgrav i Västra Darfur i Sudan, uppger FN enligt Reuters.
FN uppger att man har trovärdiga uppgifter som antyder att paramilitära RSF bär ansvar för massakern, och fördömer dödandet av civila i den pågående konflikten.
– Vidare är jag upprörd över det känslokalla och respektlösa sätt som de döda och deras familjer och samhälle behandlats, säger FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Volker Turk, i ett uttalande.
Minst 3 000 människor har dödats och miljontals drivits på flykt sedan strider bröt ut mellan Sudans regeringsarmé och RSF-milisen i mitten av april i år.

Jury öppnar för dödsstraff för dåd i synagoga. Mannen som slöt ihjäl elva människor i en synagoga i Pittsburgh 2018 kan dömdas till döden, har en jury i en federal domstol kommit fram till.
Robert Bowers dömdes i juni som skyldig till attacken mot synagogan i delstaten Pennsylvania. Sedan dess har juryn övervägt om han ska dömas till döden eller livstids fängelse.
Nu har ett steg på vägen tagits genom att juryn inte funnit några hinder för att utdöma dödsstraff.
Bowers advokater har argumenterat för fängelse, med hänvisning till psykisk ohälsa.
Rättegången fortsätter med bland annat vittnesmål från överlevande och att åklagare och försvarare ska lägga fram sina yrkanden om påföljd. Det krävs en enig jury för att utdöma dödsstraff.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.