Nyhetssammandrag lördag 15 juli 2023

Publicerad 2023-07-15

Långa fängelsestraff för knivmord i Malå, Scream-maskerad man med kniv i Falkenberg, krav på finska finansministerns avgång, rekordbeslag av hajfenor i Panama och kinesisk lärare avrättad efter att ha förgiftat elever.

Långa fängelsestraff för knivmord i Malå. En 42-årig kvinna, en 22-årig man och en 17-årig pojke döms för mordet på en 30-årig man som överfölls i bostad i Malå, skriver Aftonbladet.
Den 22-åriga mannen döms till livstids fängelse medan kvinnan får fängelse i 16 år.
Pojken döms till sluten ungdomsvård i 3 år och 6 månader. De ska alla tillhöra samma familjekonstellation.
Offret larmade själv ambulans efter överfallet men ambulansen väntade med att gå in då brottsplatsen inte var säkrad av polis. När Polisen kom till platsen en timme senare efter larmet hade mannen redan förts iväg för vård. Mannen avled sedan av förblödning.

Scream-maskerad man med kniv i Falkenberg. En man i Falkenberg gick runt med kniv och en maskeraddräkt inspirerad av filmen Scream.
Polis larmades och mannen omhändertogs. På sin hemsida skriver Polisen att mannen inte ska ha varit våldsam, eller att han gjort utfall eller liknande.
– Det är ingen som blivit skadad eller så, men folk reagerade så klart, säger Peter Adlersson, Polisens presstalesperson i Väst.
Vad var det för maskeraddräkt som mannen hade?
– Han såg ut som något från filmen Scream.
Mannen misstänks nu för grovt brott mot knivlagen.

Krav på finska finansministerns avgång. Nu kräver över 50 000 personer den finska finansministern Riikka Purras avgång i en namninsamling, rapporterar DN.
Det efter att hon visat sig att ha skrivit rasistiska texter på en blogg. Om Purra tvingas avgå innebär det enligt DN att hela den nyvalda regeringen i landet skulle falla.
Oppositionen i Finland kräver även att riksdagens sommarpaus avbryts för diskutera det politiska läget i landet, skriver Svenska Yle.

Rekordbeslag av hajfenor i Panama. Polisen i centralamerikanska Panama har beslagtagit över sex ton hajfenor som var på väg att smugglas till Asien.
Fem misstänkta smugglare har gripits, meddelar landets statsåklagare Javier Caraballo vid en presskonferens. Enligt Caraballo var de flesta av fenorna ”redan torkade och redo för export”.
I Asien kan ett kilo hajfena vara värt upp emot motsvarande 10 000 kronor. Den illegala handel som sker världen över bedöms omsätta ett miljardbelopp.
I östra Asien hålls hajfenssoppa som en delikatess. På flera håll finns det också folktro om att det har hälsomässiga fördelar, till exempel för åldrandet eller den manliga potensen.
I november förra året hölls en internationell djurskyddskonferens i just Panama, där 183 länder och EU beslutade om skydd för ytterligare 54 hajarter.
Forskningsstiftelsen Pew har beräknat att mellan 63 och 273 miljoner hajar dödas varje år.

Lärare avrättad efter att ha förgiftat elever. En lärare i centrala Kina som förgiftade sina elever med natriumnitrit i gröt har blivit avrättad.
I mars 2019 insjunkande 25 barn i en förskoleklass i Jiaozuo efter att de hade ätit sin morgongröt och började då kräkas och svimma. Det visade sig att förskoleläraren hade haft i giftigt natriumnitrit i gröten.
Flera av barnen fick föras till sjukhus, där ett barn även avled till följd av förgiftningen.
Under rättegången sa läraren att hon hade förgiftat gröten för att hämnas på en lärarkollega som hon hade grälat med.
Läraren dömdes först till nio månaders fängelse, men straffet skärptes senare till dödsstraff.
Senare kom det fram att den dömde läraren tidigare hade försökt förgifta sin man med samma ämne två år tidigare, men att han hade överlevt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.