Nyhetssammandrag söndag 16 juli 2023

Publicerad 2023-07-16

Överfulla häkten drabbar även anhöriga, missad stoppskylt avslöjade bedragare, djurägare uppmanas vara vaksamma och Amazonassyskonen har lämnat sjukhuset.

Överfulla häkten drabbar även anhöriga. Nästan alla landets häkten är överfulla, visar siffror från Kriminalvården som Ekot rapporterar om.
I Växjö fattade man beslutet att införa ett tillfälligt besöksstopp för anhöriga, då besöksrummen användes som bostadsrum.
– Det är olyckligt, inte minst ur ett barnperspektiv, barns rätt att få träffa sina föräldrar till exempel, säger häkteschef Tove Strandsäter.
Enligt siffrorna som Kriminalvården tagit fram så har i snitt 33 av landets 39 häkten varit överbelagda under första halvan av 2023.

Missad stoppskylt avslöjade bedragare. Att bedragarna inte stannade vid en stoppskylt blev deras fall. Nu har de dömts till långa fängelsestraff för bedrägerier mot äldre, rapporterar P4 Jönköping.
Det var innan jul som polisen stoppade bedragarna som färdades i en bil i Värnamo.
I bilen fann polisen en plånbok tillhörande en äldre man och kunde med hjälp av den reda ut nära 30 bedrägerier och stölder mot äldre som gjort att de båda männen kommit över nästan 600 000 kronor.
Nu har Jönköpings tingsrätt dömt de båda männen, en i 20-årsåldern och den andre i 35-årsåldern, till långa fängelsestraff.
Den ene döms till fängelse i fyra år och fem månader samt ska utvisas efter avtjänat straff. Den andre döms till tre år och tio månader i fängelse.

 Djurägare uppmanas vara vaksamma. Svenska djurägare bör vara försiktiga kring den fågelinfluensa som sprider sig i Europa. Det säger biträdande statsveterinär Emelie Pettersson på SVA till TT.
– Man ska inte låta hunden komma i kontakt med döda fåglar, säger hon och uppmanar djurägare att vara vaksamma.
Tidigare i juli gick EU ut och uppmanade katt- och hundägare att hålla sina djur borta från drabbade områden.
I Sverige har hundratals fåglar hittats döda i Kalmar och även Stockholmsområdet drabbades under våren av fågelinfluensan.

Amazonassyskonen har lämnat sjukhuset. De fyra barn som överlevde 40 dagar i Amazonas regnskog efter en flygkrasch har efter en månad skrivits ut från sjukhuset, rapporterar AFP.
Enligt lokala myndigheter har syskonen återhämtat sig, gått upp i vikt och mår ”väldigt bra”.
När barnen hittades den nionde juni såg de utmärglade ut. De hade då tillbringat över en månad i regnskogen, sedan planet de färdades i kraschat. Alla tre vuxna ombord dog – en av dem var barnens mamma.
Syskonen kommer det närmsta halvåret att bo på ett barnhem, medan vårdnaden reds ut. Både morföräldrarna och pappan till de båda yngre barnen vill ha vårdnaden.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.