Nyhetssammandrag fredag 21 juli 2023

Publicerad 2023-07-21

Misstänkt lejon på rymmen i Tyskland, en död i gängskjutning i Örebro, vilsen emu jagas i Östergötland och man döms till tio års fängelse för mordförsök på polis.

Ett djur, som tycks vara ett lejon, jagas i Tysklands huvudstad Berlin. En intensiv jakt pågår efter vad man tror är en lejonhona som rör sig i ett antal stadsdelar.
Myndigheterna har ännu inte lyckats utreda var djuret kommer ifrån. Boende i de aktuella stadsdelarna har av polis uppmanats att stanna inne för sin egen säkerhet.
Enligt uppgift har lejonet redan dödat ett vildsvin. Vid denna artikels pressläggning var jakten fortfarande pågående.
– Polisen söker fortfarande för att försöka hitta det, sa Michael Grubert, borgmästare i stadsdelen Kleinmachnow i ett uttalande.

Under onsdagskvällen skedde en skottlossning vid Mellringeskolan i Örebro. Polis kallades till platsen kl 19:21 och fann en svårt skadad man i 30-årsåldern.
Han togs till sjukhus, men dog inom kort av sina skador. En stor polisinsats genomförde olika utredningsåtgärder, men ännu är ingen misstänkt gripen.
Enligt vittnesuppgifter avlossades flera skott och ett antal personer sågs lämna platsen på mopeder och till fots.
Huruvida dessa är misstänkta för mordet eller ej, har Polisen inte gått ut med. Brottsoffret är sedan tidigare känd av Polisen och har uppgetts vara en del av gängkriminella kretsar.

 Sedan en tid tillbaka rör sig en emu inom ett större geografiskt område i Östergötland. Efter en tids överväganden så har nu länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt.
Särskilt utsedda jägare är de som genomför skyddsjakten som får pågå fram till den 31 juli.
– Vi har ett ansvar för att skydda vår inhemska flora och fauna mot främmande arter och när det som i det här fallet inte finns någon som har tillstånd att hålla arten i hägn, ser vi jakt som den lämpligaste lösningen, säger Per Risberg på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet till DN.

I början av maj tillkallades polis för att kontrollera en man som körde bil vingligt. Det par som ringt Polisen följde efter den misstänkte rattfulla föraren.
Mannen tvärstannade och hotade paret med en yxa. Den misstänkte hann ta sig hem och polis åkte därför dit. Mannen hotade poliserna genom att svinga yxan mot dem.
Han kastade sedan yxan mot en av poliserna som duckade. Nu döms den tilltalade av Gotlands tingsrätt till tio års fängelse för mordförsök, grovt olaga hot och olovlig körning.
Dessutom ska han betala 200 000 kr i skadestånd till polisen och 43 000 kr till mannen han hotade.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.