Nyhetssammandrag tisdag 25 juli 2023

Publicerad 2023-07-25

Polis lät inbrottstjuvar bo kvar i lägenhet, Greta Thunberg döms efter klimataktion, fler körkort återkallade, norsk partiledare avgår efter solglasögon-stöld och Burger King-anställd serverade pommes från soporna.

Polis lät inbrottstjuvar bo kvar i lägenhet. Fyra tjuvar kunde bo kvar ostört i en lägenhet i Sölvesborg som de brutit sig in i, trots att polis kommit till platsen och träffat dem.
Händelsen inträffade i juni när ägaren till lägenheten låg inlagd på sjukhus för en operation, skriver Kristianstadsbladet.
När grannar till mannen hörde en ruta krossas larmade de polis som kom till platsen och hittade fyra misstänkta narkotikapåverkade tjuvar i bostaden. De lyckades övertala Polisen att de hade fått lov av ägaren att bo i lägenheten under tiden han var sjuk.
Uppgifterna kontrollerades inte med lägenhetsinnehavaren och grannarnas vittnesmål om att det inte kunde stämma ignorerades.
I åtta dagar bodde inbrottstjuvarna i mannens lägenhet och länsade den på värdeföremål för 300 000 kronor.
De stal också hans bil och eldade upp den. Ingen har ännu frihetsberövats för brottet.

Greta Thunberg döms efter klimataktion. Greta Thunberg döms till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten, meddelade Malmö tingsrätt igår.
Hon döms till 30 dagsböter á 50 kronor och ska utöver det betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.
Thunberg och flera andra klimataktivister från Ta tillbaka framtiden-rörelsen blockerade trafiken under en aktion i Oljehamnen i Malmö den 19 juni.
Hon bars bort av två poliser efter att ha vägrat lyda uppmaningen om att flytta på sig.
I rätten medgav Thunberg att hon var på plats och att hon inte lyssnade på Polisens uppmaning. Hon nekade till brott med hänvisning till nödvärn.
– Klimatkrisen hotar liv, hälsa och egendom, sa hon i rättssalen.
Hon kommer inte att överklaga domen och den kommer inte att påverka hennes fortsatta aktivism. Hon tänker inte sluta med klimataktioner.

Fler körkort återkallade. Under första halvåret 2023 återkallade Transportstyrelsen 19 080 körkort. Det är en ökning med 6,1 procent jämfört med motsvarande period förra året, uppger Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.
Till exempel ökade återkallelse på grund av rattfylleri eller drograttfylleri från 3 200 till 3 542. Återkallelse på grund av smitning ökade från 56 till 106.
Den vanligaste orsaken till återkallelse är en ”väsentlig överträdelse”, vilket vanligtvis innebär fortkörning, rödljuskörning eller för kort avstånd till framförvarande fordon. 9 872 körkort har återkallats av sådana orsaker hittills i år, vilket är ungefär på samma nivå som samma period förra året.

Norsk partiledare avgår efter solglasögon-stöld. Norska vänsterpartiet Rødts ledare Bjørnar Moxnes avgår efter den stöldskandal som han i början av juli bad om ursäkt för.
I slutet av juni blev det känt att Moxnes fått ett strafföreläggande med böter på 3 000 norska kronor för att ha stulit ett par solglasögon på Oslos flygplats Gardermoen tidigare i juni, rapporterar NRK.
Moxnes besked kommer på hans Facebook-sida:  ”Jag tog de där solglasögonen från butiken på Gardermoen.
Jag gjorde ett stort misstag och jag gjorde det mycket värre på det sätt jag hanterade det efteråt. Jag är verkligen ledsen för det, och jag vill be om ursäkt för det”, skriver han.

Burger King-anställd serverade pommes från soporna. En anställd vid en Burger King-restaurang i South Carolina greps förra veckan av polisen, misstänkt för att ha serverat pommes frites som slängts i soporna. Den 39-åriga kvinnan riskerar nu 20 års fängelse, rapporterar Fox.
Enligt anklagelserna tog hon pommes frites ur papperskorgen och dolde dem med ett lager nyfriterade pommes innan hon serverade dem till kunderna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.