Nyhetssammandrag lördag 29 juli 2023

Publicerad 2023-07-29

Nya ansökningar om koranbränningar, krav på ändring av det öppna fordonsregistret, oväntade gåvor ledde till polisinsats, tysk bergsklättrare hittad efter 37 år i smältande glaciär och felstavande britter mailade försvarshemligheter till Mali.

Nya ansökningar om koranbränningar. Polisen har fått in tre nya ansökningar om att bränna Koranen i Stockholm de kommande veckorna, skriver SvD.
En av ansökningarna gäller att bränna skriften utanför Irans ambassad nästa vecka. De andra två gäller koranbränningar i Norsborg, söder om Stockholm, samt i centrala Stockholm. Båda den 10 augusti.
Bakom ansökningarna står enligt tidningen den man som brände koranen utanför Stockholms moské i juni samt stampade på skriften utanför Iraks ambassad förra veckan.
Mannen, Salwan Momika, har i en intervju med Expressen tidigare sagt att hans mål med koranbränningarna är att ”bevara yttrandefriheten” och hävdat att Koranen är ”farligare än kärnvapen”.
Enligt Ekot har Polisen även tagit emot en ansökan om att grilla korv på en bibel och en psalmbok utanför en kyrka i Stockholm, med syftet att ”deskalera koranbränningarna som sätter alla svenskar och svensk regering i en svår sits i den muslimska världen”.

 Krav på ändring av det öppna fordonsregistret. Kungliga Automobil Klubben (KAK) kräver att det ska bli svårare att hitta en bilägare genom det öppna bilregistret, efter att Polisen varnat om att kriminella ligor misstänks hitta sina offer genom registret, rapporterar Ekot.
– Vi tycker att man i likhet med andra länder borde ha någon form av spärrar kring bilregistret, men som det är nu i dag, att man bara kan gå in och söka direkt på nätet anonymt vem som äger en bil, det missbrukas ju uppenbart av kriminella, säger Anders Ydstedt, ordförande för KAK.
Tidigare i veckan gick Polisen i region Väst ut med en varning till långtidsparkerare på Landvetter efter misstankar om att organiserade inbrottsligor har satt i system att övervaka långtidsparkerade bilar för att sedan söka upp adressen och göra inbrott.
Kungliga Automobilklubben har drivit frågan i flera år och vill att användare av tjänsten ska loggas och att man skapar ett register över vem som söker på fordon.
Transportstyrelsen säger att man hela tiden ser över frågan och vad som kan förbättras.

Oväntade gåvor ledde till polisinsats. Ett antal villor i Göteborg fick under gårdagen paket och ett brev, som enligt mottagarna kunde uppfattas som hotfullt. Man vågade inte öppna paketen.
– Det är väl vissa ord som man har reagerat på, och det ska väl ses i ljuset av det allmänna säkerhetsläget, säger Jens Andersson, presstalesperson på polisen.
Polisen åkte till platsen med flera patruller.
– Vi öppnar paketen, och de visar sig innehålla kakor. Sen får vi också tag på dem som lagt ut de här lapparna och paketen, säger Andersson.
Brevens budskap hade misstolkats. Gåvorna var kopplade till den muslimska högtiden ashura, som i år infaller den 28 juli.
– Det är en högtid där det, vad jag förstår, ingår i firandet att man ska vara vänlig, ge gåvor och så vidare. Det har varit avsikten, säger Jens Andersson.
Polisen misstänker inget brott i sammanhanget.
– Vi tar det självklart på allvar när det kommer in såna här samtal, givet säkerhetsläget. Men nu visade det sig inte vara så dramatiskt, och det var ju skönt, framhåller Jens Andersson.

Tysk bergsklättrare hittad efter 37 år i smältande glaciär. Kvarlevorna efter en man som försvann för 37 år sedan har hittats i en smältande glaciär, skriver AP. Mannen, en tysk bergsklättrare, anmäldes försvunnen efter att ha gett sig ut på en vandring på berget Matterhorn i Schweiz. Trots omfattande eftersökningar lyckades man inte hitta honom.
Det var när några klättrare vandrade längs med Theodul-graciären tidigare i juli som de såg en vandringskänga i läder sticka upp. På platsen hittades det även klättringsutrustning och bland annat ett stegjärn.
Det krävdes dock en dna-analys av kvarlevorna innan man kunde konstatera att det rörde sig om den tyska bergsklättraren som anmäldes försvunnen 1986.

Felstavande britter mailade försvarshemligheter till Mali. Storbritanniens försvarsdepartement har av misstag skickat säkerhetsklassad information till Mali, som har nära band till Ryssland.
Mejlen skulle i själva verket ha gått till USA:s försvarshögkvarter Pentagon, skriver The Times.
Förklaringen är enkel: en felstavning. Pentagon använder domännamnet ”.mil” och Mali ”.ml”.
Vissa av mejlen ska bland annat ha innehållit detaljerade beskrivningar av britternas efterforskning kring hypersoniska robotar. En utredning har inletts.
Förra veckan avslöjade Financial Times att även USA har skickat miljontals mejl till Mali av misstag. Dataläckan upptäcktes av den nederländska internetentreprenören Johannes Zuurbier, som hävdar att han påtalat riskerna för USA i tio års tid.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.