Nyhetssammandrag måndag 31 juli 2023

Publicerad 2023-07-31

Nya drönarattacker mot Moskva, ryska hotet: Använder kärnvapen om Ukraina tar ryskt territorium, man misstänks ha våldtagit kvinna på hotell, 30 svenska moskéer vill förbjuda koranbränningar, Säkerhetschef om Pride: Inga planer på att ställa in och 200 000 i gatuprotester i Israel.

Ryssland: Nya drönarattacker mot Moskva. Två ukrainska drönare har skjutits ner i de västra delarna av Moskva, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.
Enligt Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin har två byggnader träffats i drönarattacken.
– Fasaden på två kontorsbyggnader i staden har fått små skador, skriver han på meddelandeappen Telegram, enligt VG.
En av de träffade byggnaderna ska vara ett 50 våningar högt hus, enligt Tass.
En säkerhetsvakt har skadats i attacken. Enligt nyhetsbyrån stängdes luftrummet i samband med attackerna, men vid 5.30-tiden hade det öppnats upp igen.
Det är tredje natten i rad som staden utsätts för drönarattacker. Under natten har även rysk-ockuperade Krim utsatts för drönarattacker. Enligt ryska försvarsdepartementet har 25 drönare skjutits mot halvön, 16 av dem sköts ner.

Ryska hotet: Om Ukraina tar kontroll över ryskt territorium kommer Ryssland att använda kärnvapen. Det säger Dmitrij Medvedev, vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, rapporterar Tass.
I ett meddelande på sin Telegramkanal skriver han enligt nyhetsbyrån att det ”helt enkelt inte finns någon annan utväg”.

Man misstänks ha våldtagit kvinna på hotell. En man i 30-årsåldern har gripits misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på ett hotell i Sollefteå, enligt Polisen.
Mannen och kvinnan ska inte vara obekanta för varandra sedan tidigare.
Flera utredningsåtgärder pågår som förhör och brottsplatsen har spärrats av. Mannen är anhållen.

30 moskéer vill förbjuda koranbränningar. Många svenska moskéer vill förbjuda koranbränningar, rapporterar Doku.
I en undersökning som sajten gjort svarar 30 av 31 tillfrågade moskéer att de vill förbjuda brännandet av Koranen.
Men vill också se ett förbud mot andra handlingar som skändar, provocerar och förolämpar islams symboler och värderingar.
Flertalet tycker att förbudet ska omfatta även andra religösa skrifter och handlingar som hånar religioner och kränker dess utövares känslor.

Säkerhetschef om Pride: Inga planer på att ställa in. Säkerhetsläget i Sverige är kraftigt försämrat i spåren av korankrisen.
Enligt Säpochefen Charlotte von Essen ”står man och väger” om att höja terrorhotsnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala.
Stockholm Pride har inga planer på att ställa in vare sig festivalen eller paraden nästa vecka.
– Vi kommer ha vår parad och gör det vi ska göra för det är det vi är rådda att göra, säger Ulrika Gustafsson, säkerhetschef på Stockholm Pride till TV4 Nyhetsmorgon.
Att det finns en hotbild mot paraden är inget nytt, enligt Gustafsson gör man säkerhetsbedömningar med Stockholms stad, Säpo och Polisen varje år.
Hon vill inte gå in på om man gjort några förändringar i säkerheten just inför årets Pride.
– Det har varit en konstant hotbild mot vårt community under alla år. Det här är vårt 25-årsjubileum så det finns inget som händer som vi inte har planer för.

Mer än 200 000 människor har demonstrerat i Israel mot den omstridda lag som parlamentet nyligen antagit.
Protesterna genomfördes i flera städer. Den största var i Tel Aviv där uppskattningsvis över 170 000 människor gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje.
Den kontroversiella lagen, som antogs av parlamentet knesset i måndags, gör bland annat att Högsta domstolen får mindre möjligheter att stoppa regeringsbeslut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.