Nyhetssammandrag tisdag 1 augusti 2023

Publicerad 2023-08-01

Knarkkung gripen i Madrid, Kina begränsar drönarexport, man skjuten av polis i Robertsfors, ny åkattraktionen på Furuvik stoppad och en 44-årig man döms för Vittangimordet.

Knarkkungen ”Said”, ledare för den mexikanska drogkartellen Los Zetas har gripits i Madrid på måndagen, rapporterar El Mundo.
Ytterligare fyra kartellmedlemmar greps också.
– Totalt fem personer har gripits utöver beslaget på 400 kilo narkotika och 220 000 euro i kontanter, skriver spansk polis i ett pressmeddelande.
Kartellen har försökt etablera en bas i Spanien och skickat ”agenter” över hela Europa, men särskilt till Nederländerna, skriver Politico.
Los Zetas, som grundades av mexikanska elitsoldater som deserterat, beskrivs som en av de mest våldsamma drogkartellerna i Mexiko.

Kina har infört restriktioner på sin export av långdistansdrönare. Anledningen är Rysslands krig i Ukraina, och att drönare kan göras om för att användas för militära syften.
Kina är en ledande tillverkare och exportör av drönare. Begränsningar av exporten träder i kraft idag tisdag för att hindra att drönare används i ”icke-fredliga syften”, enligt ett uttalande från Kinas handelsministerium.

Polisen har skjutit verkanseld mot en man under ett ingripande i Robertsfors.
Det var under måndagseftermiddagen som Polisen larmades till Bygdeå efter att en man skjutit mot en bil med flera passagerare.
När mannen skulle kontrolleras ”uppstod en situation”, vilket ledde till att polis sköt verkanseld mot mannen.
Han träffades i benet och har förts till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart.
Varken mannen eller personerna i bilen är kända för Polisen sedan tidigare.
Händelsen utreds som mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Den nyöppnade åkattraktionen Lightning på Furuviksparken har tillfälligts stoppats, på grund av en justering där dämpningen på hjulen måste bytas ut.
– Det här är ett vanligt tekniskt underhåll. Vi får enligt tillverkaren Vekoma köra attraktionen som vanligt utan justeringen, men vi har valt att i detta läge ta det säkra före det osäkra, säger Max Lagerbäck, tillförordnad informationschef på Furuvik.
Attraktionen, som invigdes i år, hålls nu stängd tills nya reservdelar är på plats.
– Troligtvis kommer reservdelarna i veckan, säger Max Lagerbäck.
Upptäckten gjordes i lördags. Lightning är en berg- och dalbana som accelererar upp till 75 kilometer i timmen på tre sekunder.

En 44-årig man döms nu för mordet på sin släkting i Lainio utanför Vittangi, Norrbotten, i januari.

Han döms till 16 års fängelse, enligt Gällivare tingsrätt.

Skuldfrågan har enligt tingsrätten varit utredd sedan i slutet av juni och anledningen till att domen kommer nu är för att man inväntat en rättspsykiatrisk undersökning av den åtalade.

Det var den 24 januari som en 76-årig man hittades knivhuggen i sin bil på en byväg mitt på dagen.

En bild som offret själv tog på mördarens bil strax före mordet har varit centralt för bevisningen, enligt åklagaren.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.