Nyhetssammandrag onsdag 2 augusti 2023

Publicerad 2023-08-02

Salwan Momika har återkallat tre ansökningar, person hittad död: Polisen ”utreder grovt brott”, Nasa har tappat kontakten med Voyager 2, klimataktivister har blivit släppta ur häkte, talibanstyret i samtal med USA och konkursnivån i Sverige den högsta på ett decennium.

Salwan Momika har återkallat tre ansökningar om att få tillstånd för att bränna Koranen. Det rapporter SVT.
En av ansökningarna var planerad till torsdag utanför Irans ambassad och de resterande två i nästa vecka utanför moskén i Fittja och i Stockholm centrum.

En person har hittats död i ett vattendrag utanför Hagfors efter ett drunkningslarm, skriver Polisen på sin hemsida. Polisen har nu spärrat av området.
”En avliden person hittas i vattnet och Polisen utreder nu ett grovt brott. Ett område vid vattendraget är avspärrat för att kriminaltekniker ska kunna genomföra en brottsplatsundersökning”, skriver Polisen.

Nasa har tappat kontakten med Voyager 2. Efter ett felintryckt kommando har Nasa tappat kontakten med rymdsonden Voyager 2.
Nu ska rymdstyrelsen, från sin station i Canberra i Australien, bombardera området där sonden befinner sig med det korrekta kommandot.
Det kan var lättare sagt än gjort, eftersom Voyager 2 befinner sig 19 miljarder kilometer från jorden och det tar 18 timmar för signalerna att nå fram.
Felmeddelandet, som skickades för en dryg vecka sedan, gav sonden order om att vrida dess antenn 2 procent, vilket räckte för att slå ut kommunikationen.
Om Nasa inte lyckas återfå kontakten får man vänta till oktober när en automatisk återinställning av antennen är tänkt att ske.
Voyager 2 sköts upp 1977 med syfte att utforska de yttre delarna av solsystemet. Nasa har dock fortsatt kontakt med Voyager 1.

Klimataktivister släppta ur häkte. Alla 16 klimataktivister som häktades efter protester vid en torvmosse utanför Värnamo har nu släppts, enligt Jönköpings tingsrätt.
De häktades för grovt olaga intrång och grov skadegörelse efter aktioner i mitten av juli. Aktivisterna uppges bland annat ha fyllt igen diken.
Misstankarna om brott kvarstår dock, enligt SVT Nyheter Jönköping.

Talibanstyret i samtal med USA för första gången. Representanter för talibanerna har deltagit i officiella möten med USA för första gången sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan för två år sedan.
I samtalen, som hölls i Qatars huvudstad Doha i helgen, fördömde representanter från USA de försämrade mänskliga rättigheterna i Afghanistan, särskilt för kvinnor och flickor.
De diskuterade även opiumodlingen i Afghanistan och USA uttryckte också ”öppenhet för att fortsätta dialogen om arbete mot narkotika”.

Antalet konkurser i Sverige är nu på den högsta nivån på tio år, enligt kreditupplysningsföretaget UC, rapporterar Dagens industri.
I juli ökade antalet konkurser med 57 procent jämfört med samma månad förra året, enligt kreditupplysningsföretaget Syna, skriver tidningen. Det motsvarar 550 aktiebolag.
I ett pressmeddelande skriver Syna att det är ”mycket lite” som talar för att den nuvarande situationen ska förbättras.
”Historiskt sett brukar antalet konkurser öka under hösten och det finns inget som för tillfället pekar i motsatt riktning,” skriver Karl Stjerna, vd för Syna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.