Nyhetssammandrag torsdag 3 augusti 2023

Publicerad 2023-08-03

Dödsstraff för massaker i synagoga, polisanmälan om Mats Löfvings död utreds inte, Konsumentverket larmar om bedragare, Stefan Sundströms kupp i Allsång på Skansen var planerad och turister från Ryssland får ett ytterst kyligt bemötande.

Dödsstraff för massaker i synagoga. Robert Bowers döms till döden för attacken mot en synagoga i Pittsburgh 2018 där elva personer mördades, rapporterar CNN.
Dådet har beskrivits som den värsta antisemitiska masskjutningen i USA:s historia.
Det är första gången dödsstraffet utfärdas under Joe Bidens tid på presidentposten.

Polisanmälan om Löfvings död utreds inte. Polisen anmälde sig själv efter uppgifter om att polisledningen känt till att polischefen Mats Löfving var suicidal.
Nu har chefsåklagaren Per Nichols beslutat att inte inleda en förundersökning på grund av uppgifterna, skriver Polistidningen.
Åklagaren menar att uppgifterna kan vara betydande för Arbetsmiljöverket som utreder dödsfallet utifrån arbetsmiljölagstiftningen.
– Och om Arbetsmiljöverket i sin långtgående granskning och tillsyn kommer fram till något annat så står det dem fritt att göra en åtalsanmälan, säger han till tidningen.
Mats Löfving hittades död i sitt hem i februari i år. Tidigare samma dag hade han blivit utpekad som jävig i flera beslut i sin roll som polischef efter en intern utredning.

Konsumentverket larmar om bedragare. Konsumentverket larmar om en ny våg av bedragare som utger sig för att vara myndigheten.
”Bedragarna använder vårt namn för att vagga in konsumenter i en falsk trygghet”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Bedragarna uppges ringa upp privatpersoner och be de identifiera sig med BankID efter att de lurat kunden att de drabbats av intrång på bankkonton eller falska telefonabonnemang.
”Konsumentverket ringer aldrig upp personer som inte kontaktat oss och vi ber dig aldrig att logga in med ditt BankID”.
Konsumentverket uppmanar drabbade att anmäla till polisen.

Stefan Sundströms planerade kupp i Allsång på Skansen. Under Stefan Sundströms framträdande i ”Allsång på Skansen” gav sångaren mikrofonen till en kvinna med miljödepartementets tidigare skylt.
För Dagens ETC berättade Sundström att det hela var en planerad kupp och kallade samtidigt regeringen för en ”blandning av lobbyister och fascister”.
”Inte OK när programmet används för den här typen av kupper”, skriver den exekutiva producent Haida Jamshidi i en kommentar.

Turisterna från Ryssland får återigen ett kyligt bemötande. För bara några dagar sedan fick ett kryssningsfartyg med ryska turister ett kyligt bemötande när de anlände till den georgiska kuststaden Batumi.
Det kastades ägg mot fartyget och ropades slagord mot Ryssland och ryssar. Nu upprepar sig historien mot ett nytt ryskt fartyg, vilket gör att fartyget inte längre kommer att lägga till i staden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.