Bensinen är dyrare men kampglöden har falnat

Av Andreas Magnusson 2023-08-07

Kampglöden hos Bränsleupproret, den påstått partipolitiskt obundna Facebooksidan med nästan 600 000 medlemmar, har falnat. Liksom medlemstalet. 20 000 tappra följare håller ändå ut. På hemsidan kan man fortfarande köpa merchandise och läsa gamla inlägg om att bensin- och dieselpriserna måste sjunka och hur oerhört enkelt det skulle vara att genomföra detta.

Den sjätte september 2022, gjordes det sista (eller ska jag säga senaste?) inlägget. Det är snart ett år sedan. Då var det fem dagar kvar till valet och budskapet var att Centerpartiet är landsbygdens största fiende med sitt värnande om vindkraft.

Mindre än en månad tidigare publicerades ett längre inlägg som förklarade att de höga bränslepriserna hade väldigt lite med kriget i Ukraina och världsmarknaden att göra. Det var i själva verket Socialdemokraternas fel att priserna var så höga.

19 kronor och 18 öre kostade bensinen i Sverige den dagen, enligt statistiken på tanka.se. Idag kostar den enligt samma statistik 20 kronor och 54 öre. Dieseln kostar idag 24 kronor. Då kostade den lite drygt 23.

Priset vid pump har alltså inte minskat med tio kronor litern, inte med nio kronor litern, inte med fem kronor litern. Inte ens med någon enda krona. Priset vid pump har ökat med en krona och 36 öre för bensin och med nästan en krona för diesel.

På den tiden, då kampglöden alltså fortfarande var stor, det vill säga precis innan valet, var budskapet tydligt:

“När allting är som absolut dyrast och du sitter där och betalar dina räkningar, kom ihåg om du röstade på fler år med det här gänget. Socialdemokraterna skriver rakt ut i sitt partiprogram att de vill fortsatt höja dieselpriserna. Högern skriker rakt ut att de vill göra det motsatta. Vad tror du gynnar vanligt folk mest?”

En sak som gynnar vanligt folk är ärlighet. Vi tjänar på att ha politiker som håller vad de lovar och som inte lovar saker man inte kan hålla.

Vi tjänar också på ärlighet hos folkrörelser. Bränseupproret beskriver själva sin verksamhet så här:

“Bränsleupproret är partipolitiskt obundet, och fri från ideologisk grund. Vi för samtal med alla politiska partier/föreningar utan att  ställa oss på någons sida.”

Om det verkligen är sant så är det svårt att förstå varför just Centern och Socialdemokraterna skulle angripas innan valet och varför blåslampan slocknade den 11 september 2022. Var är alla inlägg om sveket från Kristersson, Busch, och Åkesson?

Det är ändå inte helt dött från Bränsleupporet. Med en arbetstakt som vida överstiger Joakim Lamottes kommer det ändå inlägg med några månaders mellanrum på Facebooksidan. Där gjordes det senaste inlägget i april.

Uttrycktes det någon upprördhet över Sveriges höga bensinpriser? Nej då. Inte alls. Istället var de oerhört nöjda över sin egen insats med att påverka våra bränslepriser.

“När vi startade var skatten på bensin 6,80 kr per liter och är idag 6,31 kr.”

En stolt och nöjd kamp med fyrtionio öres resultat. Snacka om fler mynt i plånboken för vanligt folk!

I inlägget menar man också att man var med och möjliggjorde högerns valseger:

“I slutändan så var det endast 25 000 väljare som gjorde skillnad för en blå valseger. Som största oberoende opinionskraft, och överlägset störst på sociala medier, så var Bränsleupproret definitivt avgörande. Den slutsatsen har också dragits i flera av partiernas eftervalsanalyser.”

Det var givetvis där skon klämde hela tiden. Bränsleupproret är inte i första hand intresserade av att vanliga människor ska ha råd att ta sig till jobbet. De är en propagandaorganisation som verkar för ett samhälle styrt av högerpopulister. Var du en av dem som lät sig luras?

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.