Nyhetssammandrag tisdag 8 augusti 2023

Publicerad 2023-08-08

Hundratals polisvolontärers uppgifter läckta, tonårspojke anhållen för skjutning mot 75-åring, "Arga snickaren" döms för stöld av kött och man misshandlad med golfklubba.

Ett dataintrång har skett hos en webbplats för polisvolontärer. Polisvolontärer är personer som frivilligt hjälper polisen med bland annat stöd till brottsoffer och brottsförebyggande verksamhet.
Intrånget har anmälts till polisen och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).
Ett dataintrångs allvarlighet klassificeras av IMY enligt en tregradig skala: obetydlig, betydande eller mycket allvarlig. Den nu aktuella händelsen anses vara betydande.
Enligt polisens hemsida så är det olika personuppgifter som riskerar att ha läckts: för- och efternamn, e-postadress, användarnamn och lösenord för att komma åt information på portalen, telefonnummer och bostadsadress.
Polisen påtalar att den aktuella hemsidan är extern och därmed inte en del av polisens webbplats.

Under söndagskvällen besköts en lägenhet i Malmö. En 75-årig man som befann sig i bostaden träffades och skadades allvarligt.
En pojke under 18 år greps i anslutning till brottsplatsen och anhölls under måndagsmorgonen.
Polisen tror att pojken misstagit sig och skjutit mot fel lägenhet. Den äldre mannan var således inte måltavlan.
– Vi ser ingen specifik hotbild gentemot honom, så det är klart att vi tittar på om man har skjutit fel. Det har vi ju sett i tidigare fall, säger Erik Åberg, lokalpolisområdeschef i södra Malmö, till TT.

Anders Öfvergård, mest känd som programledare för ”Arga snickaren”, dömdes på måndagen av tingsrätten för ringa stöld.
Det var efter att han använt en självscannare som han enligt egen utsaga av misstag missade att scanna in tre av fem paket entrecote och ryggbiff.
En butiksanställd upptäckte detta, varpå en polisanmälan och efterföljande rättegång följde.
Åklagaren fick gehör för sin version av händelsen, nämligen att det inte var ett misstag utan att det var en uppsåtlig stöld. Tingsrätten dömde Öfvergård till 40 dagsböter á 1000 kr.

Under söndagseftermiddagen blev en man i 40-årsåldern överfallen av flera personer. Attacken skedde i Vallentuna norr om Stockholm, enligt uppgift ska en golfklubba ha använts.
Brottsoffret ska ha förts till sjukhus med ambulanshelikopter, skadeläget är dock oklart.
En förundersökning om mordförsök har inletts, någon misstänkt har ännu inte gripits.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.